Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du kommer flyga iväg antingen uppåt, framåt eller åt sidan” säger piloten om virala Tiktoktrenden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT, Tiktok

Flygpersonalens larm om Tiktoktrenden: ”Direkt farligt”

Uppdaterad
Publicerad

En Tiktoktrend om hur du flyger mer bekvämt har spridits i sociala medier. Men nu larmar både flygvärdinnor och säkerhetsexperter om varför trenden är farlig: “Många förstår inte vilka krafter det handlar om”.

Klippen har miljontals visningar och har delats flitigt på sociala medierplattformen Tiktok. Ett av dem har setts över 21 miljoner gånger där man ser hur en flygplanspassagerare spänner fast säkerhetsbältet runt anklarna istället för över höften.

Det ska, enligt sociala medierklippen, vara ett alternativ för de som sitter vid trängre platser att sitta mer bekvämt – med knäna upp mot bröstet, utan att fötterna glider av säteskanten om man somnar.

“Nej, bara nej”

“Det där är så smart! Vi borde testa det”, skriver en användare som taggar sin kompis i kommentarsfältet, likt tusentals andra.

Samtidigt varvas de kommentarerna med varningar från personer som uppger att de jobbar som flygvärdinnor. “Nej, bara nej” skriver en, och “Som en flygvärdinna ber jag dig att snälla inte göra så”, kommenterar en annan.

– Om man förstod konsekvenserna, då tror jag att man skulle undvika det och stå ut med att det inte är så bekvämt hela tiden, säger Anders Åkerberg, pilot och safety manager på SAS.

Hör piloten berätta om vad som faktiskt kan hända uppe i luften om du inte är fastspänd på rätt sätt, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.