Air France kräver att deras flygvärdinnor bär huvudduk när de vistas i Iran. Foto: Boris Horvat/AFP/TT

Flygvärdinnor gör uppror mot huvudduk

Uppdaterad
Publicerad

Air Frances flygvärdinnor gör uppror mot påbudet att bära huvudduk när bolaget börjar flyga till Iran. De vägrar att arbeta på sträckan.

Flygbolaget har inte trafikerat sträckan Paris–Teheran på åtta år, med anledning av den kärva relationen som uppstått mellan länderna i samband med Irans kärnenergiprogram, skriver The Telegraph.

Men den 17 april återupptar Air France flygningarna tre gånger i veckan. Flygvärdinnorna på flighterna har beordrats att bära huvudduk när de vistas i Iran iförda sin uniform. Dessutom ska de bära lång jacka och byxor. Normalt sett kan de välja mellan kjol och byxor.

Vägrar flyga

Påbudet har fått flygvärdinnorna och deras fack att gå i taket. Flygvärdinnorna säger att de kommer att vägra flyga på sträckan och facket kräver att flighterna ska vara frivilliga för medlemmarna.

I Iran har det varit lag på att kvinnor ska täcka sitt hår ända sedan den iranska revolutionen 1979. Straffet för den som bryter mot lagen är dryga böter. I Frankrike är huvudduk däremot förbjudet i statliga skolor och kontor. Det är också förbjudet att bära heltäckande slöja på allmänna platser.

– Det är inte vår sak att döma bruket av huvuddukar eller slöjor i Iran. Det vi är kritiska emot är att det införs ett tvång. Flygvärdinnor måste ha rätt att säga nej till de här flygningarna, säger Flore Arrighi, ordförande för fackförbundet Unac.

Bolagets värderingar

Air France påpekar att även övrig personal måste följa iranska lagar.

– Tolerans och respekt för sedvänjor i de länder vi servar är en del av våra bolagsvärderingar, säger en talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.