Följ med när SVT:s team försöker ta sig till gränsen mellan Polen och Belarus. Foto: Oscar Fries/SVT

Flyktingar fast i ingenmansland mellan Polen och Belarus

Publicerad

Polen har infört nödläge på grund av flyktingssituationen som uppstått vid gränsen till Belarus.

Migranter och flyktingar trycks tillbaka av den polska militären, men Belarus hindrar dem från att återvända, berättar människorättsaktivisten Marysia Złonkiewicz.

– De har sagt att de känner sig som pingisbollar som träffas av först den ena och sen den andra sidan.

Det handlar om totalt 3 500 migranter och flyktingar som Belarus enligt flera EU-länder slussat till polska gränsen med löften om inresa till EU. Dessa sitter nu strandade i skogen mellan länderna utan tillgång till mat, vatten och tak över huvudet.

Polens vice utrikesminister: ”Vi måste skydda vår gräns”

Polen förnekar att dessa människor finns på polskt territorium.

– Det här migranttrycket, som har organiserats av Belarus underrättelsetjänster, från början till slut, saknar motstycke. Vi var tvungna att vidta extraordinära åtgärder för att stoppa det, säger Paweł Jabłoński, vice utrikesminister Polen.

Varför kan inte Polen förse migranterna med mat och medicin?

– Polen är alltid redo att ge humanitär hjälp, men inte på bekostnad av vår säkerhet. Vi måste skydda vår gräns. Det är också vår plikt som EU-medlem, säger Paweł Jabłoński, vice utrikesminister Polen.

Belarus Sverigeambassadör:

Samtidigt förnekar Belarus att de slussar migranter och flyktingar till den polska gränsen.

– Belarus hjälper dem inte på något sätt annat än med humanitärt bistånd eller läkarvård för migranter som misshandlats av polska, lettiska eller litauiska gränsvakter, säger Dmitrij Mirontjik, Belarus Sverigeambassadör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.