Foto: SVT

Flyktingar fast vid Makedoniens gräns

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder täpper nu till sina gränser. Gränsen mellan Grekland och Makedonien är nu stängd för många flyktingar, det är endast irakier, syrier och afghaner som släpps igenom medan övriga avvisas vid kontrollerna.

Wasim från Pakistan är en av de tusentals flyktingar i Grekland just nu som inte kommer igenom. För många av dessa gäller att de endast på illegala vägar och kanske med hjälp av smugglare kan ta sig vidare.

Vi fann Wasim och hans kompisar i en husruin eldande pinnar för att hålla värmen i vinterkylan med nattliga temperaturer ner mot tio minusgrader.

#flykt

Wasim berättar att hans kompis Ghazer och en mindre grupp redan försökt korsa gränsen men att de avvisades av makedonsk polis och tvingades återvända. Nu avvaktar männen mörkret och väntar på att försöka igen. Men vore det kanske bättre att återvända till Pakistan? undrar jag.

– No, Germany, Germany, kommer det från samtliga i gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet