Brevet, som sprids bland flyktingar på grekiska Lesbos, uppges komma från Sverigedemokraterna. Foto: Jens Alvin/TT

Flyktingar varnas med osanna budskap i flygblad

Uppdaterad
Publicerad

I ett flygblad som sprids på den grekiska ön Lesbos varnas flyktingar från att resa till Sverige. I flygbladet står bland annat att halalslakt kommer förbjudas i Sverige och att alla flyktingar bor i tält, något som inte stämmer.

I ett flygblad som sprids i flyktingläger på den grekiska ön Lesbos varnas flyktingar för att komma till Sverige, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Flygbladet innehåller en rad felaktigheter, som att det enda boende som erbjuds är tält, att halalslakt kommer att förbjudas, liksom att bära niqab och burka offentligt. Dessutom beskrivs det svenska samhället som ett som håller på att falla sönder, att vi inte längre har råd att erbjuda vård och skola till svenska medborgare. ”Our society is falling apart”, skriver man i flygbladet.

#flykt

”Helt oacceptabelt”

Nyköpingsbon Mohammed Mouaid är på Lesbos för att hjälpa flyktingar och fick se lapparna när han var där.

– Det är det första stället de här människorna kommer till i Europa. Och så får de se det här. Det är helt oacceptabelt, säger han till Södermanlands Nyheter.

Jag som svensk medborgare skriver inte under på det här, säger Mohammed.

Undertecknad Sweden Democrats

Sverigedemokraterna uppges vara avsändare till flygbladet, något som inte har gått att styrka.

Lappen är undertecknad Sweden Democrats, SD-women och The People of Sweden och längst ned på lappen syns en webbadress som går till en tom sida. Domänen ägs av en aktiv sverigedemokrat, men SVT Nyheter har inte lyckats få tag på personen för en kommentar.

SVT Nyheter har även utan framgång sökt ledande personer i Sverigedemokraterna och flera medlemmar i SD-kvinnors styrelse.

Till Aftonbladet säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein att han inte vill kommentera uppgifterna.

– Det är lördag för mig, du får återkomma på måndag.

SD-kommentar på måndagen

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ville på söndagen inte uttala sig om flygbladen.

– Vi kommenterar detta under morgondagen, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet