Michael Flynn får vänta på sitt straff, skriver Carina Bergfeldt. Foto: Carolyn Kaster/AP Photo/TT

Analys: Michael Flynn har 90 dagar på sig att fundera över sitt försvar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Michael Flynn får vänta tre månader på sitt straff.
President Trumps före detta nationelle säkerhetsrådgivare bad själv om förlängningen – efter att det stod klart att han var på väg mot fängelsestraff.
Han har nu ytterligare 90 dagar på sig att fundera över sitt försvar.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Den första gången jag såg Michael Flynn live stod han på en scen i Cleveland, på republikanernas konvent 2016, och ledde tiotusen personer i att ropa ”lock her up”, om den dåvarande demokratiska kandidaten Hillary Clinton.

Idag ropade människorna runt Michael Flynn också om fängelse.

”Lock him up”, skrek demonstranter här i Washington utanför den federala domstolen, där Michael Flynn själv skulle fått sitt straff för att ha ljugit för FBI.

Så blev det inte. 

Har erkänt sina brott

President Trumps före detta säkerhetsrådgivare trodde sannolikt att han skulle slippa fängelsestraff. Han har samarbetat med Robert Muellers utredning, erkänt sina brott, och fått ett intyg skickat till rätten från den specielle utredaren som löd att även Mueller rekommenderar minsta möjliga straff; noll till sex månaders fängelse.

Men för några dagar sedan gick allt snett, när Michael Flynns advokater i ett brev till domaren indikerade att Flynn kanske blivit lurad av FBI att erkänna, att han var omedveten att det var ett brott.

Muellers team svarade igår med att publicera ett långt memo från förhöret i fråga för att bevisa alla chanser Flynn fick att erkänna, och idag gick Flynn själv mot sina advokater när han sa till domaren att han mycket väl visste vad han gjorde, att han var medveten att det var ett brott att ljuga för FBI och att han tog fullt ansvar för sina brott.

”Du sålde ut ditt land”

Därmed verkade allt vara klart. Igen.

Flynn tog ansvar. FBI sa att Flynn hjälpt dem och att han borde slippa straff.

Men domare Sullivan tyckte annorlunda.

”Du sålde ut ditt land”, sa han i rätten idag till Michael Flynn och underströk att det var än värre för den nationelle säkerhetsrådgivaren att ljuga för FBI än om en person utanför administrationen gjort det, eftersom en general som tjänstgjort för landet i 30 år borde veta bättre än de flesta.

Dröjer 90 dagar

Efter att det stod klart att domaren inte hade några planer på att följa Muellers uppmaning om ingen straffpåföljd bad Flynns advokater om att straffet skulle skjutas upp, vilket domaren omedelbart godkände.

Nu dröjer det ytterligare 90 dagar.

På den tiden kan Michael Flynn bland annat komma att vittna mot två av sina före detta kollegor i en annan utredning om att, mot betalning, ha jobbat för turkiska intressen i lönndom. Om han har någon ytterligare roll att spela i Robert Muellers utredning om Trumpadministrationens eventuella samröre med Ryssland är oklart. Utredare sa i rätten idag att de träffats 19 gånger och att han ”varit till stor hjälp”.

Vad det innebär vet ingen.

Frågan är om vi får veta mer inom 90 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.