Flytande ryskt kärnkraftverk bogseras genom Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande ryskt kärnkraftverk har lämnat Sankt Petersburg. Det kommer i helgen bogseras genom Östersjön och passera utanför Sveriges kust.

Kärnkraftverket Akademik Lomonosov har konstruerats på Baltijsk-varvet. Det ska nu flyttas till Murmansk vid Ishavet i nordvästra Ryssland. Där ska reaktorerna laddas med kärnbränsle. 2019 planeras verket att tas i bruk i Tjuktjien, Rysslands östligaste region, där det ska ge ström till avlägsna oljeriggar och en hamnstad, enligt AP.

Planerna har väckt oro

Planerna på att bogsera ett flytande kärnkraftverket väckte på förhand oro bland länderna längs vägen. Både den finländska myndigheten Strålsäkerhetscentralen och Norges utrikesminister har tidigare varit kritiska.

SVT har tidigare rapporterat att miljöminister Karolina Skog (MP) oroades för ”en ny typ av risker” med flytande kärnkraftverk. Flera miljöorganisationer, däribland Greenpeace, har kritiserat det ryska statliga bolaget Rosatoms planer och krävt att flytten stoppas. Kärnkraftverket Akademik Lomonosov har tidigare kallats ett ”flytande Tjernobyl”.

Svenska myndigheter förberedda

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten är förberedd och följer den ryska transporten.

– Det finns ett samarbete internationellt och även inom de nordiska länderna. Så vi vet att transporten skulle ske, säger Johan Friberg, avdelningschef på myndighetens enhet för strålskydd:

– Vi följer det här genom samarbete med andra länder och med nationella myndigheter.

Inget kärnbränsle ombord

Enligt den information som Strålsäkerhetsmyndigheten har fått ska det inte finnas något kärnbränsle ombord när Akademik Lomonosov nu bogseras genom Östersjön.

Enligt Rolf Lindahl på Greenpeace är det inte lika oroande för svensk del om uppgifterna att inget kärnbränsle finns ombord stämmer. Men organisationen är fortsatt kritisk till planerna på ett flytande kärnkraftverk i Arktis.

– Problemet är den fortsatta sträckan från Murmansk och sen själva problematiken i att ha en kärnreaktor i Arktis. Ett flytande kärnkraftverk i en sådan ömtålig miljö försvårar möjligheterna att ingripa om det skulle ske en olycka, säger Rolf Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer