• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Sanningen om vem eller vilka som låg bakom attackerna mot fartyg i Omanbukten måste fram. Det sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på fredagen. Foto: TT/AFP

FN-chefen: ”Sanningen måste fram”

Publicerad

Sanningen om vem eller vilka som låg bakom attackerna mot två fartyg i Omanbukten måste fram. Det sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på fredagen – och efterfrågade en oberoende utredning i fallet. Guterres erbjöd sig även att medla mellan USA och Iran, rapporterar Reuters.

Världens ögon följer spänningarna mellan USA och Iran efter attacken mot två oljafartyg i Omanbukten tidigare under veckan. Det var vid 09-tiden på torsdagen som de första rapporterna kom in om en misstänkt attack mot tankfartyg i Omanbukten. Ett av fartygen är norsktägt, det andra japanskt.

Incidenten kommer bara en månad efter en liknande händelse inträffade, då flera tankfartyg i området blev ”träffade”. USA har tidigare anklagat Iran för att ligga bakom dessa attacker, något som Iran förnekar.

Under torsdagskvällen gick USA:s utrikesminister Mike Pompeo ut och anklagade Iran för att även ligga bakom torsdagens attack, men Iran nekar återigen till all inblandning.

Vill se oberoende utredning

Vem eller vilka som låg bakom attacken är därmed inte löst – och nu ska sanningen fram, menar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Under fredagen gick han ut och efterfrågade en oberoende undersökning för att säkerställa fakta och vem som bör stå till svars för attacken. Det rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AP.

”Det är väldigt viktigt att sanningen kommer fram och det är väldigt viktigt att det klargörs vem som bär ansvaret. Uppenbarligen kan det bara göras om det finns en självständig enhet som kontrollerar fakta”, sa Guterres till presskåren, enligt Reuters. Bara FN:s säkerhetsråd kan beställa en sådan undersökning, hävdar Antonio Guterres.

Erbjöd sig att medla mellan USA och Iran

FN-chefen sa även att han finns tillgänglig att medla mellan USA och Iran, om båda parter går med på det, rapporterar Reuters. Men det ser inte ljust ut.

”Just nu ser vi inga tendenser till att en dialog kan genomföras”, sa Guterres.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer