En kvinna med sitt barn som uppsöker ett sjukhus för undersökning av ebola i Bwera nära gränsen till Kongo-Kinshasa under fredagen. Foto: James Akena/Reuters/TT

Ebolaepidemien i Kongo-Kinshasa och Uganda inte en global nödsituation

Publicerad

Det pågående ebola-utbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda klassas inte som en global nödsituation, meddelade Världshälsoorganisationen WHO. Det beslutade en expertkommitté efter att ha samlats för att utvärdera situationen under fredagen.

Det pågående ebola-utbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda är det näst dödligaste hittills i historien, skriver AP. Över 1 400 personer har dött i ebola sedan augusti förra året. Totalt har 2 000 personer drabbats av viruset sedan förra sommaren.

Under fredagen sammankallades en expertkommitté av WHO för att bedöma läget av epidemien. En del experter har tidigare sagt att den pågående epidemien klassas som en internationell nödsituation. Men så är inte fallet. Kriterierna för en internationell nödsituation är inte uppfyllda, skriver Reuters.

Två döda i Uganda

I tisdags konstaterades det att viruset har spridit sig till Uganda, grannland till Kongo-Kinshasa. Där har två personer i samma familj dött av viruset, skriver Reuters. Myndigheter i Uganda har upprättat en lista över de invånare som har drabbats av viruset. 98 personer anses vara drabbade, men endast tio av dem är klassade med ”hög risk”, enligt Mike Ryan, expert vid WHO.

Förbättra beredskapen

WHO:s oberoende expertkommitté har också gått ut med ett uttalande om att angränsande länder till Kongo-Kinshasa och Uganda behöver förbättra sin beredskap för att upptäcka ebola. Länderna uppmanas även se över hur man i så fall ska hantera fall av ebola, skriver Reuters.

Världshälsoorganisationen har bara utlyst internationella nödlägen vid fyra tidigare tillfällen. Ett av dessa var vid ebolaepidemien som härjade i Västafrika från 2014 till 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.