Nu har epidemin spridits sig utanför Kongo-Kinshasas gränser för första gången, enligt Världshälsoorganisationen. Foto: TT

Två döda i ebola i Uganda – sprider sig från Kongo

Uppdaterad
Publicerad

En femårig pojke och hans äldre släkting har dött i ebola i Uganda, uppger landets hälsomyndighet. De är de första bekräftade dödsfallen sedan den fruktade blödarfebern spridit sig från Kongo-Kinshasa. 

Pojken och hans släktingar hade, innan de insjuknade, besökt grannlandet Kongo-Kinshasa – ett land som har drabbats av flera ebola-utbrott genom åren. Sedan den senaste epidemin bröt ut för tio månader sedan har över 2000 fall av ebola registrerats.  

Nu har epidemin spridit sig utanför landets gränser för första gången, enligt Världshälsoorganisationen. Den femåriga pojken var först att avlida i sviterna av sjukdomen under tisdagen. Under onsdagen dog hans äldre släkting, en 50-årig kvinna.  

”Båda offren hade besökt en begravning för en ebolapatient i Kongo-Kinshasa, men återvänt till Uganda”, säger en tjänsteman som vill vara anonym till AFP. 

Dödsfallen bekräftas av Ugandas hälsomyndighet för nyhetsbyrån Reuters. En tredje släkting, en treårig pojke, vårdas på sjukhus.

Kongo hårt drabbat av ebola

Ebolaepidemin i Demokratiska republiken Kongo, ofta kallad Kongo-Kinshasa efter huvudstaden, har varit svår att stoppa då arbetet försvåras av eskalerande attacker mot vårdpersonal, och strider mellan armé och milisgrupper.

Landet drabbades inte av den värsta ebolaepidemin 2014 som dödade tusentals människor i västra Afrika, men landet har haft flera utbrott av den fruktade blödarfebern, senast 2018. När sjukdomen bröt ut i landet 2014 dog 42 människor, det utbrottet var dock inte kopplat till den större epidemin i Västafrika.

Det var också i Kongo-Kinshasa som ebola först upptäcktes 1976 och virussjukdomen fick sitt namn efter en flod i landet.

  • Ebola, som uppkallats efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa, är en infektionssjukdom som hör till gruppen blödarfebrar. Den orsakas av en typ av virus som benämns filovirus.
  • Inkubationstiden är 2 till 21 dagar från smittillfället. Symptomen är hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont, följt av kräkningar, diarré, hudutslag, njursvikt och leversvikt, samt blödningar i inre organ och på huden.
  • Dödligheten ligger i genomsnitt på 50 procent.
  • De första kända utbrotten ägde rum 1976 i Sudan och Kongo-Kinshasa.

Källa: NE/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.