Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska biståndet till Syrien. Ett förslag som nu har gått igenom innebär att en av två gränsövergångar stängs. Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Bistånd till Syrien minskar kraftigt – efter ryskt veto

Publicerad

Efter flera försök har FN:s säkerhetsråd enats om humanitärt bistånd under ett år till det krigsdrabbade Syrien.

Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska biståndet, och förslaget som nu har gått igenom innebär just det – av två gränsövergångar stängs den ena.

Hjälpen, som sedan 2014 har kommit in i Syrien, är en viktig livlina för miljontals syrier. För ett halvår sedan, då säkerhetsrådets senast röstade i frågan, minskades antalet gränsövergångar från fyra till två.

När avtalet gick ut i fredags ville Syrienallierade Ryssland ta bort en av de återstående övergångarna, den som leder in i Alepporegionen i norra Syrien från Turkiet, och efter en vecka av diskussioner och omröstningar fick Ryssland till slut igenom sitt krav.

Det nya avtalet gäller till och med den 10 juli 2021.

Tolv länder röstade för

Tolv av femton länder röstade för förslaget – Ryssland, Kina och Dominikanska republiken avstod från att rösta. Övriga europeiska länder i rådet liksom USA hade velat behålla de två gränsövergångarna i Turkiet.

Storbritanniens FN-ambassadör Jonathan Allen säger att i och med att man stänger en gränsövergång så ”berövas 1,3 miljoner människor i nordvästra Syrien humanitärt bistånd som de förlitar sig på”.

Belgien och Tyskland: ”En gränsövergång inte tillräckligt”

I ett gemensamt uttalande säger Belgien och Tyskland att ”en gränsövergång inte är tillräckligt, men inga gränsövergångar hade riskerat ödet för en hel region”.

Ryssland har sedan inbördeskriget i Syrian startade 2011 lagt sitt veto mot resolutioner i säkerhetsrådet som rör landet 16 gånger. Fler gånger tidigare har ryssarna fått Kinas stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.