Civila på flykt undan den syriska offensiven mot Idlib den 24 december förra året. Foto: Ghaith al-Sayed/AP/TT

FN röstade för fortsatt hjälp till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom en förlängning av tillståndet för gränsöverskridande hjälp till det krigsdrabbade Syrien.

Hjälpen är en viktig livlina för miljontals syrier, men hotades att skäras av. En kompromiss efter ett ryskt förslag innebär att hjälp kan föras in från Turkiet via två övergångar, mot tidigare två, och bara i sex månader.

Ryssland hotade med ett veto mot all gränsöverskridande hjälp om landet inte fick igenom sina krav. Landet avstod tillsammans med Kina från att rösta för resolutionen. Det gjorde även USA och Storbritannien, i protest mot att den blev urvattnad. Övriga elva medlemmar röstade för den.

FN har via gränsöverskridande bistånd sedan 2014 skickat in omkring 30 000 lastbilar fyllda med mat, medicin och andra förnödenheter till Syrien, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (Ocha). Hjälpsändningarna har kommit från Turkiet, Irak och Jordanien via fyra gränsövergångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.