• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

FN evakuerar från oroligt Burma

Uppdaterad
Publicerad

FN började på måndagen evakuera personal från delstaten Rakhine i Burma som i helgen skakats av våld mellan muslimska och buddhistiska grupper. Omkring 44 FN-anställda och deras familjer lämnade delstaten.

Minst sju dödsoffer har krävts under helgen och hundratals hus har bränts ner i oroligheterna i delstatens huvudstad Sittwe. På söndagen införde regeringen undantagstillstånd efter de våldsamma kravallerna.

Rakhine ligger i västra Burma, nära gränsen till Bangladesh. Där bor ett stort antal medlemmar av den etniska gruppen rohingya, en muslimsk grupp som av FN beskrivs som en av världens mest diskriminerade minoriteter.

Oroligheter i Burma

Bangladeshiska gränsvakter har stoppat åtta båtar med rohingya, mest kvinnor och barn, som försökte fly undan oroligheterna, uppger en gränsvakt. Flyktingarna som försökte ta sig över gränsfloden Naf var uppjagade och många av dem grät, enligt gränsvakten Shafiqur Rahman.

De bangladeshiska vakterna gav de flyende vatten och mat innan de tvingade dem att vända.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burma

Mer i ämnet