FN fördömer Gazavåld – generalförsamlingen röstade igenom resolution

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalförsamling har med stor majoritet röstat för en omdiskuterad resolution kring våldet i Gaza. Resolutionen fördömer Israel för att i samband med protester i gränsområdet ha använt ”överdrivet, oproportionerligt och urskillningslöst” militärt våld.

Den fördömer också att raketer avfyrats från Gaza mot Israel, men nämner inte islamiströrelsen Hamas, som styr Gaza. Den liknar en resolution som lades fram i FN:s säkerhetsråd nyligen, där manades det till skydd för palestinier mot israeliskt våld. USA lade in sitt veto mot den resolutionen.

120 länder röstade för resolutionen generalförsamlingen, 8 emot och 45 länder avstod. Resolutioner som antas av generalförsamlingen är inte bindande för medlemsländerna, till skillnad från sådana som antas i säkerhetsrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.