Hör reaktioner på Foto: AP

FN-talesperson fördömer Trumps uttalande om länder som ”skithål”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s talesperson för mänskliga rättigheter dömer nu ut Donald Trumps uttalande om länder som ”skithål” och kallar det för chockerande, skamlöst och rasistiskt.

”Varför tar vi hit folk från skitländer”, sade USA:s president och syftade på Afrika och Haiti, enligt Washington Post som var på plats i i Ovala rummet i Vita huset.

– Vi är inte skit, vi är människor precis som han. Han andas samma luft som oss, säger Yolanda Dembula som bor i Sydafrika (hör fler reaktioner i klippet ovan).

FN fördömer

Förutom kritiska röster i USA från både republikaner och demokrater, dömer nu Rupert Colville, FN:s talesperson för mänskliga rättigheter, ut Trumps uttalande. Han menar att uttalandet potentiellt kan göra stor skada för många. 

– Om det här bekräftas så är det chockerande och skamlösa uttalanden som vi hör komma från USA:s president. Jag är ledsen men det finns inget annat ord än rasistiskt som kan beskriva det här.

Vidare håller Colville inte tillbaka i sin reaktion. Trumps uttalande är inte det första och sett ur ett större sammanhang menar Colville att presidentens hållning strider mot de universala värderingar som världen strävat efter sedan slutet på andra världskriget.

”Oroväckande”

Afrikanska Unionen kallar uttalande för ”uppriktigt sagt oroväckande”, rapporterar AP.

– Sett till den historiska verkligheten hur många afrikaner kom till USA som slavar, strider det här uttalandet mot all accepterat uppförande och praxis, säger AU:s talesperson Ebba Kalondo, rapporterar AP. 

Trumps uttalande gjordes i samband med den pågående partiöverskridande uppgörelsen i USA som bland annat kan komma att beröra papperslösa invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder.

Hillary: ”rasistiskt”

Även Trumps motkandidat i presidentvalet, Hillary Clinton, kommenterar indirekt hans uttalande. På Twitter uppmärksammar hon att det är åtta år sedan den stora jordbävningen i Haiti och kallar Trumps åsikter för ignoranta och rasistiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.