FN: Gäng i Haiti terroriserar med våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Fruktade gäng i Haiti våldtar för att sprida skräck bland befolkningen.

– Antalet våldtäkter är alarmerande, och ökar för varje dag, säger Nada Al-Nashif som leder FN:s människorättsorgan.

Det finns ett tiotal kriminella gäng, väl beväpnade, som terroriserar och paralyserar det haitiska samhället, och där gängen ofta helt tagit över kontrollen.

De rivaliserande gängen ligger samtidigt i fejd med varandra, speciellt i och runt huvudstaden Port-au-Prince.

– Gängen utnyttjar sexuellt våld för att sprida skräck, säger FN:s tillförordnade människorättschef Nada Al-Nashif i samband med en rapport som publicerades på fredagen.

Det sexuella våldet används av de kriminella grupperna för att utpressa, straffa, eller för att markera mot dem som rör sig över gänggränser, skriver FN.

Gruppvåldtäkter genomförs mot minderåriga, mot barn som kan vara tio år gamla, enligt FN-rapporten.

Även äldre kvinnor utsätts för grovt sexuellt våld, ofta medvetet inför andra familjemedlemmar. Våldsoffer förs också bort och hålls som gisslan i de pågående gängkrigen. Också män och pojkar våldtas i gängens terror.

Brotten sällan lösta

Nästan samtliga brott förblir ouppklarade, och de utförs ofta i helt laglösa områden. De kriminella gängen tros till exempel kontrollera över 60 procent av huvudstaden Port-au-Prince med omkring 1,5 miljoner invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.