Foto: TT

FN: Han bröt mot våra regler

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett brott mot FN:s regler när svensken Anders Kompass larmade franska myndigheter om misstänkta sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han värnade inte om brottsoffren menar FN.

Svenske Anders Kompass har medgett att han sommaren 2014 lämnade över en rapport till franska myndigheter. Rapporten läcktes före den var helt klar och överlämnad till FN:s högsta kommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR). FN menar att det är ett viktigt brott mot reglementet att lämna ut material som inte är klart och som kan innehålla sekretessbelagda uppgifter.

I ett uttalande från FN heter det att ”det är ett allvarligt brott mot ett regelverk, som är väl känt för all personal inom OHCHR, att inga uppgifter får lämnas ut som kan utsätta brottsoffer, vittnen eller person för fara.”

En utredning har inletts. FN säger också att de samarbetar med den förundersökning som franska myndigheter har inlett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet