Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi behöver ingen tävling i att sätta högst mål. Det är att genomföra planerna som räknas, säger Åsa Persson forskningschef på Stockholm Environment Institute. Foto: SVT, TT

FN: ”Nu krävs akut systemförändring”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen stod det klart att alla länders löften om utsläppsminskningar inte räcker för att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grad. Nu publicerar FN:s miljöprogram en ny rapport om utsläppsgapet – med en rad åtgärder för att hejda jordens uppvärmning.

– Vi hade en chans till en stegvis förändring men den tiden är förbi. Nu kan bara akuta systemförändringar av våra ekonomier och samhällen rädda oss undan en accelererande klimatkatastrof, säger Inger Andersen, FN:s vice generalsekreterare.

På klimatmötet i Glasgow förra året kom länderna överens om att försöka sätta upp nya mål  i år, för att minska utsläppen av växthusgaser ytterligare till 2030. Men bara 24 av 194 länder har gjort det, och enligt FN:s miljöprograms nya utsläppsgaps-rapport finns nu ingen trovärdig väg till Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Kan gå mot 3 graders uppvärmning

Även om alla länders mål skulle infrias går vi mot en höjning av världens medeltemperatur med 2,5 grader till år 2100.

– Rapporten berättar i kalla vetenskapliga termer vad naturen berättat för oss hela året, med dödliga översvämningar, stormar och rasande skogsbränder, säger Inger Andersen, FN:s vice generalsekreterare.

Och problemen kan vara ännu mer alarmerande. När forskare undersöker vilka mål som är trovärdiga och understöds av långsiktiga planer, så landar beräkningarna i flera olika rapporter på en uppvärmning på mellan 2,7 och 3,2 grader till år 2100. Men konsekvenserna av en så kraftig temperaturökning är dåligt utredd.

– Vi vet att varje tiondels grad räknas. Redan vid 1,5 grader – och där är vi snart – hotas korallreven av kollaps. De är några av våra känsligaste ekosystem, säger Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institute, SEI.

Vill se fokus på åtgärder

Enligt FN krävs nu en transformation av hela sektorer, särskilt tillgången på el, industrisektorn, transporter och byggindustrin, liksom livsmedelssektorn och de finansiella systemen. Det finns många goda exempel att luta sig mot, enligt FN. Och Åsa Persson på SEI vill också se ett fokus på åtgärder.

– För klimatets skull är det absolut viktigaste att man nu genomför befintliga löften. Vi behöver ingen tävling i att sätta högst mål, utan kraftiga styrmedel för att kunna sätta planerna i verket.

Hör Åsa Perssons bedömning av dagens FN-rapport  om utsläppsgapet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.