Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världens samlade klimatplaner gör att vi är på väg mot runt 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut, enligt en ny FN-rapport. Foto: HEI YUBAI/EPA/TT

FN: Världen på väg mot 2,5 grads uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Världens samlade klimatplaner leder till ökade utsläpp – och inte till de minskningar som behövs för att undvika de allvarligaste klimateffekterna. Det visar en ny rapport från FN:s klimatsekretariat som visar att vi inte är i närheten av att nå målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grad.

– Det är oerhört allvarligt och en besvikelse att man inte levererar det man har lovat tidigare, säger Svante Axelsson vid Fossilfritt Sverige.

Rapporten, som sammanställt alla nationella klimatplaner som lämnats in av de drygt 190 länder som skrivit under Parisavtalet, visar att utsläppen av växthusgaser är långtifrån tillräckliga för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Enligt avtalet ska temperaturökningen begränsas till väl under 2 grader, och helst till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Forskarvärlden varnar för enorma konsekvenser för våra livsvillkor och kollaps av ekosystem om vi passerar 1,5 grader.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

2,5 graders uppvärmning till 2100

Den bistra slutsatsen nu är att vi är på väg mot runt 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut.

– Det är en fruktansvärd verklighet vi möter om vi inte snabbt ställer om skutan. Vi måste minska utsläppen mycket snabbare än vad man gör i dag, säger Svante Axelsson.

Utsläppen behöver minska med 45 procent till 2030, jämfört med 2010 års nivåer, för att 1,5-gradersmålet ska kunna uppnås, bedömer FN:s klimatpanel IPCC. Men med ländernas nuvarande klimatplaner kommer utsläppen i stället öka med 10,6 procent till 2030, jämfört med 2010.

Enligt Simon Stiell vid FN:s klimatsekretariat måste nationella regeringar stärka sina klimathandlingsplaner nu och genomföra dem under de kommande åtta åren.

Om Sveriges regering är med på banan är svårt att sia om, enligt Svante Axelsson.

– Regeringen är så ny så jag kan inte bedöma deras position än så länge. Men jag hör i regeringsförklaringen att näringslivet lyfts upp som den nya miljörörelsen.

Busch: Jag kan stilla oron

Oppositionen och vissa näringslivsföreträdare är oroliga för att den nya regeringen inte är lika ambitiös vad gäller klimatomställningen som den tidigare. Men Ebba Busch (KD) säger att man kommer att hålla fast vid klimatkraven.

– Jag kan stilla oron. Den nya regeringen kommer hålla fast vid klimatkraven. Men jag ser att Sverige skulle kunna återta sin position som banbrytande vad gäller omställningen om vi ger bättre förutsättningar för näringslivet.

Klimatmötet i Egypten COP27 2022

Klimattoppmötet COP27 äger rum i Egypten den 6–8 november. Under förra klimatmötet i Glasgow i fjol enades länderna om att se över och skärpa sina klimatplaner, men hittills har bara 24 av 193 länder skickat in nya eller uppdaterade planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet