FN:s generalsekreterare Antonio Guterres Foto: TT

FN-chefen till Israel: Oberoende utredningar om dödade palestinier i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Den rådande situationen i Gaza ”kan komma att försämras ytterligare kommande dagar”. Den varningen kom under extramötet i FN:s säkerhetsråd, natten mot påskafton. FN:s generalsekreterare säger att Israel nu måste se till att det görs ”transparenta utredningar” om de som dödats i Gaza.

Minst 17 personer omkom i våldsamheter mellan palestinier och israelisk militär under långfredagen. Detta i samband med de nya protester som ägde rum på gränsen mellan Gaza och Israel, enligt nyhetsbyrån AP är det den dödligaste dagen i området sedan 2014.

– Israel måste upprätthålla sitt ansvar för mänskliga rättigheter. Dödligt våld får bara användas som en sista utväg där eventuella dödsfall utreds ordentligt av myndigheterna, sade högt uppsatte FN-representanten Tayé-Brook Zerihoun.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade i ett uttalande under natten att det nu behövs ”oberoende och transparenta utredningar om dödade och skadade i Gaza”.

Mötet inleddes vid 00.30-tiden, natten mot påskafton. FN:s säkerhetsråd hade på Kuwaits initiativ kallats in extra med anledning av den upptrappade situationen i Gaza.

Inte överens om gemensamt uttalande

Inledningsvis var det stängda dörrar till det mötesrum där säkerhetsrådet avhandlade situationen som den kuwaitiske FN-ambassadören kort och gott benämnde som ”väldigt farlig.”

När det blivit klart att säkerhetsrådet inte skulle kunna komma överens om ett uttalande om situationen i Gaza, uppgav diplomater att Kuwait ville ha ett öppet möte.

– När det blev klart att USA inte skulle acceptera något uttalande som på något sätt korrekt beskrev situationen på marken begärdes i stället ett öppet möte i kammaren där alla rådsmedlemmar talade öppet, säger Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet.

– Alla uttryckte i olika grad bestörtning över det stora antalet döda och skadade i någon form. Många, kanske alla utom USA, pekade på att användandet av våld måste vara proportionellt och att Israel har ett ansvar att respektera internationell rätt. Flera av oss krävde också en snabb utredning av händelserna, säger han.

Sverige sade i sitt anförande också att den humanitära situationen i Gaza är fruktansvärd och att en långsiktig, hållbar lösning måste hittas, inklusive ett slut för Israels blockad av Gaza.

Tusentals palestinier demonstrerar i Gaza nära gränsen mot Israel.

Demonstrationerna i Gaza inleddes på långfredagen och planeras hålla på till den 15 maj – ett datum då palestinska demonstranter dödades 1976, respektive för den stora flykten 1948 vid Israels bildande.

Men orsakerna till mobiliseringen är även bland annat missnöje med USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och den akuta humanitära situationen i Gaza.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.