En polis tar skydd bakom en bil under en anti-gängoperation i Croix-des-Missions norr om Port-au-Prince, Haiti. Arkivbild. Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

FN: ”Något måste göras åt Haitis gäng”

Uppdaterad
Publicerad

FN varnar att den pågående krisen i Haiti bara kommer att förvärras om man inte får bukt med de kriminella gäng som kontrollerar stora delar av landet.

Nära 60 procent av Haitis huvudstad Port-au-Prince kontrolleras av gäng säger svenska Ulrika Richardson, som samordnar FN:s hjälpinsatser.

Gängens framfart har fått flera tusen personer att fly sina hem, enligt FN, och nära 20 000 människor i huvudstaden står inför ”katastrofala svältliknande förhållanden” samtidigt som ett kolerautbrott sprider sig över Haiti.

Richardson målar upp en dyster bild av ett land i en nedåtgående spiral, där hälften av befolkningen är i akut behov av mathjälp samtidigt som antalet dödsfall i kolera har stigit till 283. Hon säger att nära 12 000 människor har vårdats på sjukhus med sjukdomen sedan den 2 oktober och att det finns nu totalt mer än 14 000 misstänkta kolerafall i åtta av landets tio regioner.

– Vad som är väldigt viktigt här är att något måste göras åt gängvåldet, säger Richardson.

Oroligheterna sträcker sig bak i tiden

I juli förra året mördades Haitis president Jovenel Moïse. I augusti drabbades landet av en ny jordbävningskatastrof, där fler än 2 200 människor omkom. Då höll landet ännu på att återhämta sig från det förödande skalvet 2010, som orsakade åtminstone 160 000 människors död.

I år har protester mot regeringen urartat i våld och plundring, bland annat av FN:s influgna livsmedel. Gängvåldet i det utfattiga landet har trappats upp och tidvis påmint om en krigssituation. Fler än 100 000 människor har drivits från sina hem av våldsamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.