Ett kanadensiskt plan från flygvapnet lyfter efter att ha transporterat utrustning till haitisk polis via flygplatsen i Port-au-Prince, Haiti, på lördagen. Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

USA och Kanada skickar militärt stöd till konflikthärjade Haiti

Uppdaterad
Publicerad

USA och Kanada har under lördagen skickat militär utrustning till krisdrabbade Haiti för att stödja landets polisstyrka i arbetet att tygla kriminella gäng som härjar.

Våldsamma protester och aggressiva gängkrig skakar Haiti sedan flera veckor tillbaka. Samtidigt har ett stort antal människor drabbats av kolera som resulterat i flera dödsfall.

Oroligheterna motiverar USA:s och Kanadas beslut att skicka bland annat pansarfordon till den haitiska nationella polisen (HNP), enligt ett gemensamt uttalande från ländernas regeringar, rapporterar Reuters. Utrustningen är tänkt att hjälpa HNP tygla gängen som har förvärrat den humanitära krisen i Haiti.

Fraktplanen landade i huvudstaden Port-au-Prince på lördagen. En stad vars områden, enligt en rapport från FN, kontrolleras till 60 procent av olika gäng.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres föreslår att medlemsländer skickar en ”snabbinsatsstyrka” för att stödja HNP i sitt arbete att eliminera hotet från gängen, enligt ett brev till säkerhetsrådet som Reuters tagit del av.

Säkerhetsrådet med sina 15 medlemmar kan rösta om förslaget redan på måndag, menar diplomater enligt AP. För att en resolution ska kunna antas krävs nio röster för och att ingen veto läggs från de permanenta medlemmarna Ryssland, Kina, USA, Frankrike eller Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.