Rök efter en israelisk attack i Gaza City i juli 2014. Foto: TT

FN-rapport: Krigsbrott på båda sidor i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

En ny FN-rapport fastslår att både israelisk och palestinsk militär kan ha begått krigsbrott under förra årets krig i Gaza.

FN:s utredare konstaterade på måndagen att såväl israeliska som palestinska styrkor ska ha begått grova överträdelser under kriget i Gaza 2014. Överträdelser kan ha i vissa fall motsvara krigsförbrytelser, rapporterar Reuters.

Rapporten, som har tagit ett år att arbeta fram, pekar ut och fördömer palestinska styrkors avrättande av ”kollaboratörer” som direkta krigsbrott.

Konflikten i Gaza 2014

Samtidigt begär utredarna att Israel lämnar ut detaljer om hur de arbetade fram och valde ut måltavlor för de attacker mot Gaza som orskadade 1.462 civila palestiniers död och raserade tusentals bostäder.

Enligt rapporten var förödelsen och det mänskliga lidandet ”utan motstycke”.

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP har Hamas uttryckt sitt gillande över rapporten, då de menar att den ”fördömer Israels handlande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet