Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid en mobil avfyringsramp. Foto: KCNA/AP

FN-rapport: Nordkorea ökar kärnvapentakten

Publicerad

Nordkorea bröt mot FN-sanktioner och ökade takten på sitt kärnvapen- och robotprogram förra året, enligt en hemlig FN-rapport.

Nordkorea genomförde förra året 13 tester med minst 25 robotar, varav några nyutvecklade sådana, enligt rapporten till säkerhetsrådets sanktionsutskott för Nordkorea, som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

”Det (landet Nordkorea, red:s anm) fortsätter att utveckla infrastrukturen och kapaciteten i sitt missilprogram” står det i den 67-sidiga rapporten, som blir offentlig i mars.

FN-sanktionerna mot Nordkorea ska strypa pengaflödet till landet, men enligt sanktionsövervakarna så exporteras bland annat kol och olja till ett värde av närmare 400 miljoner dollar till kinesiska hamnar. Kina, som är en av Nordkoreas få allierade, hävdar att man följer sanktionerna.

Den isolerade diktaturen fortsatte även att utföra cyberattacker mot finansiella institutioner och börser för kryptovalutor, vilket också inbringar illegala inkomster till landet, enligt rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.