Flyktingläger i Turkiet, januari 2015. Foto: Niclas Berglund, SVT.

FN: Rekordmånga på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig någonsin har så många människor varit på flykt som nu. Det skriver FN:s flyktingorgan, UNHCR, i en ny rapport. Och antalet flyktingar ökar snabbt.

Nästan 60 miljoner människor befinner sig just nu på flykt undan krig, konflikter och förföljelse. 60 miljoner är som om hela Italiens eller Storbritanniens befolkning lämnat sina hem och befann sig på flykt. Det är det högsta antalet någonsin – och siffran fortsätter att stiga, enligt UNHCR.

– Vi har fått 15 nya konflikter bara på de senaste fem åren, och det är det högsta antalet sedan efterkrigstiden, säger Karolina Lindholm-Billing på UNHCR Nordeuropa till SVT Nyheter.

Flyktingkrisen i Europa

I fjol ökade antalet flyktingar i världen mer än det någonsin gjort, enligt organets årliga rapport. I slutet av 2014 var 59,5 miljoner människor på flykt, mot 51,2 miljoner året innan.

Fyrfaldig ökning på fyra år

Varje dag tvingades i genomsnitt runt 40.000 människor på flykt – en fyrfaldig ökning på bara fyra år. Främst är det konflikten i Syrien som driver på utvecklingen, men flyktingarna ökar i alla regioner.

En klar majoritet, 38,2 miljoner, är så kallade internflyktingar inom sitt eget lands gränser. Fattiga länder i närheten av konfliktområdena drar också ett tungt lass – här återfinns nästan nio av tio flyktingar.

– Bakom dessa otroliga siffror är det vanliga människor, som du och jag, som försöker skaffa sig ett nytt liv någon annanstans, säger Karolina Lindholm-Billing.

Europa var den region där antalet flyktingar ökade mest i fjol, främst på grund av de många syriska flyktingar som kommer till Turkiet, men även till följd av flyktingströmmarna över Medelhavet och konflikten i Ukraina.

Sverige var det land, tillsammans med Tyskland, som tog emot flest asylansökningar i Europa.

Varken fred eller lösning i sikte

UNHCR konstaterar att få konflikter har nått en lösning. Under 2014 kunde endast 126.800 flyktingar återvända till sina hemländer, det lägsta antalet på 31 år, och framtiden ser mörk ut.

– Vad gäller de stora konflikterna, som Syrien, Afghanistan och Somalia, ser vi varken fred eller några större lösningar i sikte, säger Karolina Lindholm-Billing.

UNHCR efterlyser också en jämnare fördelning av ansvaret för flyktingarna.

– Det är inte bara grannländernas ansvar att hjälpa människor på flykt utan det är hela det internationella samfundets ansvar, menar Lindholm-Billing.

Fakta: Ökningen i siffror

  • I slutet av 2014 var 59,5 miljoner människor på flykt, jämfört med 51,2 miljoner året innan och 37,5 miljoner 2004.
  • 13,9 miljoner människor drevs på flykt under 2014, fyra gånger fler än 2010.
  • En person på 122 i världen är nu antingen flykting, asylsökande eller på flykt inom sitt lands gränser.
  • De senaste fem åren har minst 15 konflikter brutit ut eller flammat upp på nytt: Minst sju i Afrika (Elfenbenskusten, Centralafrikanska republiken, Libyen, Mali, nordöstra Nigeria, Sydsudan och senast Burundi), tre i Mellanöstern (Syrien, Irak och Jemen), en i Europa (Ukraina) och tre i Asien (Kirgizistan, Burma och Pakistan).
  • De flesta som befinner sig på flykt är internflyktingar inom sitt eget lands gränser.
  • Flest flyr från Syrien, medan Afghanistan och Somalia är de näst största ursprungsländerna.

Källa: UNHCR

Fakta: Situationen i Europa

  • Antalet flyktingar i Europa ökade med 51 procent i fjol.
  • Vid årets slut var 6,7 miljoner människor på flykt i Europa, jämfört med 4,4 miljoner i slutet av 2013.
  • Nästan en fjärdedel av dem var syrier som flytt till Turkiet.
  • Sverige och Tyskland tog emot flest asylansökningar i Europa.
  • I Norden ökade asylansökningarna med 36 procent.
  • Sverige hade 75 100 asylansökningar, Danmark 14 820, Norge 12 640, Finland 3 520 och Island 570.
  • Källa: UNHCR/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet