Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel kan ha begått krigsbrott, menar FN. Se bilder från några av attackerna som nämns i rapporten. Foto: Reuters

FN riktar kritik mot israeliska attacker i fjol – kan utgöra krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Israels användning av kraftfulla bomber vid upprepade tillfällen i Gaza i fjol kan utgöra krigsbrott. Det framkommer i en ny rapport från FN:s människorättsorgan (OHCHR).

Rapporten, som publicerades på onsdagen, återger sex exempel på attacker i Gaza i fjol med omfattande förstörelse av civila föremål och flera civila dödsfall.

Attackerna genomfördes mellan 9 oktober och 2 december mot bostadsområden, en skola, ett flyktingläger och en marknad. OHCHR har i de här fallen kunnat verifiera 218 dödsfall men skriver att information som erhållits tyder på ytterligare dödsfall.

Krig mellan Israel och Hamas

Attackerna misstänks ha genomförts med GBU-31, GBU-32 och GBU-39, vilket är fjärrstyrningsenheter som kan bestyckas med bomber om 100-900 kg.

Bland attackerna i rapporten återfinns en mot Ash Shujaiyeh-kvarteret i Gaza stad, den 2 december, som ledde till att minst 60 personer dog och 15 byggnader förstördes. Enligt OHCHR indikerar bilder från platsen på att ungefär nio GBU-31:or laddade med 900-kilosbomber användes.

Riktar kritik

I ett pressmeddelande skriver OHCHR att ”med tanke på hur tätbefolkade de områden som angreps var, är det mycket sannolikt att användningen av ett explosivt vapen med sådana effekter på ett brett område utgör en förbjuden urskillningslös attack.”

Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, säger att kraven på att använda medel och metoder för krigföring – som ska undvika eller åtminstone i möjligast mån minimera civila skador – verkar ha brutits konsekvent i Israels bombkampanjer.

– Civila liv och infrastruktur skyddas enligt internationell humanitär lag. Denna lag anger de mycket tydliga skyldigheterna för parter i väpnade konflikter som gör skydd av civila till en prioritet.

Israels svar

Israel kritiserar rapporten och landets representant vid FN i Genéve har betecknat den som ”faktamässigt, juridiskt och metodologiskt bristfällig”, rapporterar Reuters.

– Eftersom OHCHR i bästa fall har en delvis faktabild är alla försök att nå juridiska slutsatser i sig bristfälliga, säger representanten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet