Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I förra veckan inträffade en olycka utanför Grekland när en migrantbåt sjönk och hundratals flyktingar kan ha omkommit. Nu reagerar FN:s migrationsorgan som kräver att migrantbåtar ska betraktas som fartyg i nöd.

FN kräver hårdare krafttag efter båtolycka i Grekland

Publicerad

Båtolyckan utanför Greklands kust i förra veckan kan ha varit den dödligaste någonsin på Medelhavet.

Nu kräver FN att alla migrantbåtar ska betraktas som båtar i nöd.

Det var i förra veckan som fartyget med omkring 750 migranter ombord kapsejsade och sjönk i Medelhavet utanför Greklands kust.

En stor del av passagerarna kom från Pakistan, Syrien och Egypten. Enligt ett undersökande organ i Karachi, som har samlat in uppgifter från migranternas familjer, har minst 209 pakistanier drabbats av olyckan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Gripanden i Pakistan

Enligt myndigheter i landet kan det dock röra sig om omkring 300 dödsoffer från Pakistan, rapporterar CNN.

Minst 29 personer i Pakistan ska ha gripits misstänkta för människosmuggling i samband med olyckan.

Endast 104 personer har räddats efter olyckan. Den officiella dödssiffran ligger fortfarande på 82 personer.

Svart år på Medelhavet

FN:s migrationsorgan IOM riktar nu skarp kritik mot att det inte finns några säkra vägar till Europa och att båtarna som migranterna tvingas färdas i är av en mycket dålig standard.

– De här båtarna är mycket gamla, klena, sjöodugliga och överlastade med människor. I själva verket måste alla dessa båtar, enligt havsrätten, betraktas som olämpliga att färdas med. De måste betraktas som båtar i nöd, säger talespersonen Flavio di Giacomo.

Ny olycka utanför Gran Canaria

Enligt IOM:s siffror hade omkring 1000 personer omkommit på sin väg till Europa innan olyckan utanför Greklands kust i förra veckan. Mörkertalet bedöms dock vara mycket stort.

Under torsdagen inträffade en annan dödlig olycka då en båt med migranter kantrade och sjönk utanför Gran Canarias kust. Minst 39 personer ska ha drunknat, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.