När talibanerna tog makten i augusti 2022 sade de att deras politik hade förändrats, trots det ökar de nu inskränkningarna av kvinnors rättigheter. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

FN:s säkerhetsråd fördömer talibanernas förbud för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd kräver att kvinnor i Afghanistan ska få delta i samhället på lika villkor som män och fördömer nu talibanernas utökade inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet.

Uttalandet undertecknades i samförstånd av de 15 medlemsländerna i säkerhetsrådet på tisdagen, rapporterar Reuters.

I hårda ordalag markerade man mot hur talibanregimen går allt längre i sitt förtryck av kvinnorna i Afghanistan. De senaste veckorna har man infört förbud mot universitetsstudier och omöjliggjort arbete i icke-statliga hjälporganisationer, bland annat.

Tog makten 2021

Enligt säkerhetsrådet representerar förbudet mot kvinnor och flickor i skolväsendet ”en ökande erosion av respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter” i landet.

Talibanerna tog makten i augusti förra året. När de senast var vid makten, för 20 år sedan, hade de i stort sett förbjudit utbildning för flickor. När de nu kom till makten sade de att deras politik hade förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.