Afghanska kvinnor väntar på att få ta emot livsmedel från en hjälp organisation i Afghanistans huvudstad Kabul. Akrivbild från 2021 Foto: Stringer/EPA/TT

Flera hjälporganisationer pausar sitt arbete i Afghanistan efter talibanbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Flera internationella hjälporganisationer pausar omedelbart allt arbete i Afghanistan. Detta efter lördagens besked från talibanregeringen att inga kvinnor får jobba på icke-statliga organisationer.

”Vi kan inte effektivt nå barn, kvinnor och män i desperat behov i Afghanistan utan vår kvinnliga personal”, skriver tre av organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande.

Rädda barnen, Norska flyktingrådet, Care och International Rescue Committee pausar sitt arbete i Afghanistan, meddelar organisationerna

Beskedet följer på lördagens besked från talibanregeringen, som då beordrade alla icke-statliga organisationer att inte längre anställa kvinnor.

”Utan kvinnor som driver vårt bistånd hade vi inte kunnat nå milliontals Afghaner i nöd sedan 2021. Utöver inverkan på vårt livsviktiga biståndsarbete kommer detta även att påverka tusentals jobb mitt i en enorm ekonomisk kris”, skriver Rädda barnen, Norska flyktingrådet och Care i ett gemensamt pressmeddelande.

SVT har sökt Rädda Barnen för en kommentar, men på grund av den känsliga situationen kan de inte kommentera beslutet i nuläget.

Mödravård i fara

Talibanstyrets påbud är det senaste i en rad kvinnofientliga regeringsbeslut. Bara några dagar tidigare hade talibanerna meddelat att kvinnliga studenter stängs ute från landets universitet, i strid mot tidigare utfästelser. Kvinnor har tidigare förbjudits att vistas på platser som gym och nöjesparker.

Förbudet mot högre utbildning för kvinnor väntas få konsekvenser för den framtida personalförsörjningen i samhällsviktiga yrken. Men beslutet om biståndsorganisationernas personal kan bli kännbart snabbare än så.

Stora delar av det krigshärjade Afghanistans vård- och utbildningssektorer drivs av utländska hjälporganisationer. För dessa är kvinnliga anställda avgörande för att kunna ge hjälp – som exempelvis mödravård – i sammanhang som är stängda för män.

Oro för humanitärt stöd

Beskedet om kvinnoförbudet har väckt bestörtning såväl i det internationella samfundet, som i Sverige. Bland andra går bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) hårt åt talibanernas beslut.

– Det här beslutet av talibanerna är dåligt för hela Afghanistans redan hårt prövade befolkning. Vi fördömer denna utveckling å det starkaste och kommer genast undersöka vilka konsekvenser detta får för våra svenska organisationer på plats”, säger Forsell i en skriftlig kommentar till TT.

FN-representanter och hjälporganisationer håller under söndagen ett krismöte i Afghanistans huvudstad Kabul för att diskutera följderna av talibanernas beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur omvärlden, inte minst muslimska länder, reagerat på talibanernas nya förbud för kvinnor att studera på universitet. Foto: Ebrahim Noroozi/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.