Foto: Arkivfoto: Bram Janssen/TT

Talibanerna inför tvång på heltäckande slöja

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna i Afghanistan inför tvång för heltäckande slöja i offentligheten. Slöjan ska täcka allt från huvudet till fötterna.

– Det är tradition och ett tecken på respekt, säger talibanernas högsta ledare Hibatullah Akhundzada.

Enligt ett dekret som nyligen utfärdades av talibanstyrets ledare i Afghanistan ska alla kvinnor bära heltäckande slöja i offentliga miljöer. Det är en av de hårdaste inskränkningarna i de afghanska kvinnornas privatliv sedan talibanerna tog makten i augusti 2021.

– De ska bära chador eftersom det är tradition och ett tecken på respekt, säger talibanernas högsta ledare Hibatullah Akhundzada till AFP.

Kravet: heltäckande slöja

Chador är en heltäckande slöja som går från huvudet ner till fötterna. Den täcker håret medan delar av ansiktet får synas.

”De kvinnor som inte är för gamla eller för unga måste täcka ansiktet, bortsett från ögonen, såsom sharialagen föreskriver. Detta för att inte provocera män som inte är mahram (nära släktingar)”, lyder dekretet.

Lovade  ”mjukare” kvinnopolitik

Talibanerna tog makten i Afghanistan 15 augusti 2021 och utlovade då en ”mjukare” kvinnopolitik. Man har tidigare lovat att alla flickor ska utbildas om omvärlden slopar sanktioner och inte längre håller afghanska medel frysta.

I slutet av mars bröt talibanerna löftet om skolgång för alla genom att skicka hem alla tonårsflickorna igen. Nu tillåts bara flickor i upp till sjätte klass gå i skolan.

Burka: Heltäckande, även ansikte, händer och fötter. Ett nät täcker ansiktet. Finns i olika varianter, mest känd från Afghanistan.

Nikab: Täcker ansiktet utom ögonen (från näsrygg och kindknotor). Vanlig i Saudiarabien och runt Persiska viken. Kompletteras ibland med Abaja som täcker övriga kroppen.

Chador: Heltäckande. Bara del av ansikte syns (nedre delen av hakan får inte synas). Händer och fötter syns. Vanlig hos shiamuslimer i Iran.

Hijab: Täcker hår, hals och ibland även skuldror. Den vanligaste sjalen bland troende muslimska kvinnor i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.