”Vi kommer nu att tillsammans med ett antal andra rådsmedlemmar begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd”, säger Margot Wallström (S) Foto: Stephen Chernin/AP, Joakim Goksör/TT

FN:s säkerhetsråd håller krismöte om Jerusalem

Publicerad

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte om Jerusalem på fredag, efter begäran av bland annat Sverige.

Åtta länder, bland dem Sverige, har uppmanat FN:s säkerhetsråd att hålla ett brådskande möte sedan USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Övriga länder som begärt ett extrainsatt möte är Bolivia, Egypten, Frankrike, Italien, Senegal, Storbritannien och Uruguay, uppger Sveriges representation för AFP.

– Vi kommer nu att tillsammans med ett antal andra rådsmedlemmar begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till TT under kvällen.

Senare bekräftade Japan, som just nu håller i ordförandeklubban, att mötet kommer att hållas.

Det extrainsatta mötet inleds på fredag eftermiddag, svensk tid, med även andra punkter på agendan.

De åtta länderna har bett FN-chefen António Guterres att öppna mötet. Han har sagt att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier. Han säger också att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet