Dödssiffran stiger i Gaza efter måndagens våld

Uppdaterad
Publicerad

Minst 58 personer dödades och tusentals skadades i protester längs med gränsen mellan Israel och Gazaremsan under måndagen. Den blodigaste dagen på flera år i regionen. På tisdagen kommer FN:s säkerhetsråd att ha ett extrainkallat möte med anledning av våldet.

Israeliska soldater öppnade eld mot demonstranter bestående av främst palestinska unga män vid gränsen mot Israel på måndagen. 58 personer ska ha dödats och 2 700 personer skadats, rapporterar AP med hänvisning till Gazas hälsoministerium.

Våldet har följts av en rad fördömanden från bland andra Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Frankrikes president Emmanuel Macron. Macron har talat i telefon med Jordaniens kung Abdullah och palestiniernas president Mahmud Abbas, och planerar att prata med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under tisdagen, uppger hans stab.

EU manar till lugn

Även från många andra håll har det kommit fördömanden. EU manar båda sidor till återhållsamhet. Nato-landet Turkiet kallar hem sina ambassadörer från USA och Israel.

Israels militär försvarar sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen. Måndagens dödssiffra är den högsta sedan Gazakriget 2014.

På Twitter skriver premiärminister Benjamin Netanyahu att den av EU och USA terrorstämplade organisationen Hamas mål är att förgöra Israel. ”Vi kommer att fortsätta agera beslutsamt för att skydda vår suveränitet och våra medborgare”.

Säkerhetsrådet möts

FN:s säkerhetsråd kommer att mötas under tisdagen för att diskutera det dödliga våldet vid gränsen mellan Israel och Gaza, men vad ett sådant möte kommer att leda till är oklart. Efter liknande protester, i mindre skala, i mars manade medlemsländerna i säkerhetsrådet till besinning, men man enades inte om hur man skulle agera.

USA har med sin vetorätt blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd, som skulle kräva en oberoende utredning av det dödliga våldet vid Gazaremsan i samband med invigningen av USA:s Jerusalemambassad, enligt diplomater.

”Ilska och sorg”

Ett utkast hade tagits fram av Kuwait och i det fanns formuleringar som skulle ha uttryckt ”ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester”, vid sidan av krav på en oberoende utredning av våldet.

Tisdagen är dagen då palestinierna uppmärksammar Nakba – katastrofen, på arabiska. Det är dagen där de minns dem som flydde och fördrevs i samband med att staten Israel bildades.

Från officiellt palestinskt håll säger man att protesterna kommer fortsätta med full kraft under tisdagen. Men det finns många som tror att det kommer bli betydligt mer dämpat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.