Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll under måndagen tal vid invigningen av den nya ambassaden i Jerusalem. Foto: TT

Israel: Varje land är skyldigt att försvara sina gränser

Uppdaterad
Publicerad

Israel har mött hård kritik efter att över 50 palestinier dödats vid gränsen till Gaza. Israel menar dock att deras soldater bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen.

”Varje land har skyldigheten att försvara sina gränser”, skriver Benjamin Netanyahu på Twitter.

Det blev en blodig dag då den amerikanska ambassaden invigdes i Jerusalem i samband med att staten Israel firar 70-årsjubileum. Tiotusentals palestinier har under dagen deltagit i protester mot ambassaden och Israels firande. Sammandrabbningar mellan demonstranter och israelisk militär har resulterat i att över 50 palestinier dödats, något som väckt kritik från omvärlden.

Israels militär menar att de enbart öppnar eld mot de som försöker ta sig igenom gränsen, utför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen. Militären säger också att den av EU och USA terrorstämplade organisationen Hamas – som styr i Gazaremsan – försöker utnyttja situationen med de tusentals som deltar i protesterna för att utföra våldshandlingar, rapporterar flera medier.

Kommer försvara sin gräns med alla medel

Nyhetsbyrån AFP skriver att Israels försvarsminister Avigdor Lieberman i ett meddelande riktat till invånarna på Gazaremsan säger att gränsen kommer att försvaras med alla medel.

Premiärminister Benjamin Netanyahu tackade personligen de israeliska säkerhetsstyrkorna för deras insats under sitt tal i Jerusalem i samband med invigningen av den amerikanska ambassaden där, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

”Skydda vår suveränitet och våra medborgare”

På Twitter skriver Netanyahu också att Hamas mål är att förgöra Israel. ”Vi kommer att fortsätta agera beslutsamt för att skydda vår suveränitet och våra medborgare”.

Netanyahu får stöd av USA och Vita huset säger i ett uttalande att de fördömer Hamas agerande. Enligt Washington bär Hamas fullt ansvar för hela situationen på Gaza.

– Ansvaret för våldet i Gaza är Hamas, och Israel har rätt att försvara sig, säger Vita husets talesperson Raj Shah vid en pressträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.