Cecilia Uddén: ”Folkfest samtidigt som det pågår våldsamma upplopp”

Uppdaterad
Publicerad

Folkfest och barn som äter isglass – samtidigt som det bara en bit bort pågår våldsamma upplopp. Så beskriver Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén läget vid gränsen i Gaza.

– Jag frågade en pappa hur han kunde låta sina barn befinna sig där. Han svarade att det inte är någon skillnad från vad de är vana vid.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är på plats i Gaza. Hon har under dagen bevittnat skytteltrafik med ambulanser, fyllda med skadade människor. Samtidigt har det bara en bit från demonstrationerna pågått en folkfest.

Cecilia Uddén har spenderat större delen av dagen vid gränsen. Hon beskriver vad hon kallar för en ”ganska overklig” upplevelse.

– Det var både en folkfest med barn som åt isglass och folk som grillade, samtidigt pågick det våldsamheter. Jag frågade två små flickor hur deras föräldrar kunde låta dem vara där. De tog med mig till bilen där deras pappa satt och han svarade: ”Det här är inte farligare än de F16-plan vi är vana vid, berättar Cecilia Uddén i måndagens Aktuellt och fortsätter:

– Jag tittade ner och såg att han inte hade några ben – de hade han blivit av med under kriget 2008.

Vill sprida information och få uppmärksamhet i media

Det uttalade målet med demonstrationerna är att få återvända till den mark palestinierna tvingades lämna 1948 när Israel blev en egen stat. Ett annat outtalat mål är att få uppmärksamhet i media, menar Cecilia Uddén.

– Att visa att människor i Gaza lever i ett stort utomhusfängelse, som de säger här.

Beskrivs som fredliga

Hon berättar att den terrorstämplade organisationen Hamas, som styr i Gaza, talar om demonstrationerna som fredliga. Att man inte har vapen men ändå beskjuts av israeliska styrkor.

Men faktum är att många som deltagit har haft bensinbomber, bränt bildäck och vissa haft som mål att tränga igenom stängslet till Israel – något som enligt Cecilia Uddén uppmanats av Hamas.

”Alla i Gaza lyder inte Hamas”

Tisdagen är dagen då palestinierna uppmärksammar Nakba – katastrofen, på arabiska – dagen då man uppmärksammar och minns dem som flydde och fördrevs i samband med att staten Israel bildades.

Från officiellt håll säger man att protesterna kommer fortsätta under morgondagen med full kraft. Men det finns många som tror att det kommer bli betydligt mer dämpat under morgondagen.

– Detta eftersom att så många dog i dag och eftersom att inte alla i Gaza lyder Hamas, och inte heller är för protesterna, säger Cecilia Uddén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.