Arkivbild från Minusma-insatsen 2015. Foto: Henrik Montgomery/TT

FN-soldater skadade av bilbomb i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 soldater från FN-insatsen Minusma skadades när en bilbomb explodade i norra Mali på fredagsmorgonen. Enligt nyhetsbyrån AFP:s källor är majoriteten av de skadade tyskar. Vissa av dem har enligt uppgift allvarliga skador.

– Jag vet att olika uppgifter gällande nationalitet på de drabbade har cirkulerat, men vi har fokuserat på det svenska bidraget och kan konstatera att ingen svensk personal är berörd, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Bomben detonerades vid ett tillfälligt läger som slagits upp vid Tarkint, ett samhälle i norra delarna av Gao-regionen där Minusma-insatsen är stationerad. Drygt 200 svenska soldater ingår i insatsen. Terrorgrupper kopplade till al-Qaida och IS är aktiva i området.

– Det här är en verklighet som vi måste förhålla oss till, det är något vi tränar och förbereder oss för. Det är viktigt att påpeka att Mali är ett av världens farligaste länder, man måste vara där trots att sådant här sker. Men alla svenskar mår bra och är tillbaka på förbandet, säger Jonas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.