– Länderna måste snarast fördubbla sina klimatinsatser om de ska kunna förhindra att den globala temperaturökningen överskrider Parisavtalets mål att ligga långt under 2 grader, och helst 1,5 grader, vid seklets slut, säger FN:s klimatchef Patricia Espinosa i ett pressmeddelande. Foto: Arkivfoto: AFP

FN: Världens länder gör för lite för att minska klimatutsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Länderna som har skrivit under Parisavtalet väntas släppa ut betydligt mer växthusgaser 2030 jämfört med 2010. Med bara en vecka kvar till FN:s klimatmöte bekräftas den oroande trenden i en ny FN-rapport om ländernas klimatmål.

FN:s klimatpanel har tidigare visat att utsläppen måste minska med 45 procent fram till 2030 för att målet om max 1,5 grads temperaturökning ska klaras.

Men i stället väntas utsläppen av växthusgaser från de 192 länder som har skrivit under Parisavtalet öka med 16 procent fram till 2030, enligt en ny uppdaterad FN-rapport om ländernas nationella klimatplaner (NDC).

En sådan ökning, om utsläppen inte bromsas snabbt, kan leda till en temperaturökning med 2,7 grader i slutet av århundradet, varnar FN för inför klimatmötet COP26 i Glasgow den 1-12 november.

Klimatchef: Länderna måste fördubbla sina insatser

FN:s klimatchef Patricia Espinosa konstaterar att rapporten och ländernas klimatmål visar på en vilja att agera mot klimatförändringarna, men att det nu krävs rejäla åtgärder. 

– Länderna måste snarast fördubbla sina klimatinsatser om de ska kunna förhindra att den globala temperaturökningen överskrider Parisavtalets mål att ligga långt under 2 grader, och helst 1,5 grader, vid seklets slut, säger hon i ett pressmeddelande.

71 länder har satt upp mål om koldioxidneutralitet vid mitten av århundradet. I den uppdaterade rapporten konstateras att dessa länders totala utsläpp av växthusgaser skulle kunna vara 83-88 procent lägre 2050 jämfört med 2019.

Vill se ambitiösa beslut i Glasgow

FN:s klimatpanel, IPCC, har tidigare slagit fast att det krävs en rejäl minskning av koldioxid-utsläppen för att det ska gå att klara målet om 1,5 graders uppvärmning.  IPCC slår fast att utsläppen måste ner till noll 2050.

COP26-chefen Alok Sharma, menar att den uppdaterade rapporten pekar på varför länderna måste komma till Glasgow med planer på ambitiösa klimatåtgärder 

– Länderna måste vidta mer ambitiösa åtgärder för att minska utsläppen, och de måste agera nu, säger Alok Sharma i pressmeddelandet.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer