Skolbarn i byn Dori i Burkina Faso under en säkerhetsövning. Arkivbild. Foto: Sam Mednick/AP/TT

FN varnar: Barn i Sahel i ”extrem fara”

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner barn i Sahelregionen i västra Afrika befinner sig i extrem fara, rapporterar FN. På grund av ökat våld är barnen i akut behov av humanitär hjälp.

I Burkina Faso, Mali och Niger är antalet behövande barn dubbelt så stort jämfört med 2020, uppger FN:s barnfond Unicef.

– 2022 var ett särskilt våldsamt år för barnen i Sahel. Alla stridande parter måste omedelbart upphöra med attackerna mot barn, deras skolor, sjukhus och hem, säger Marie-Pierre Poirier, Unicefs regionala chef för västra och centrala Afrika, till AFP.

Burkina Faso har sedan 2015 präglats av jihadistiskt våld som började i Mali och Niger några år tidigare. De väpnade konflikterna i Sahelområdet har blivit allt mer brutala och våldsamma, enligt Unicef.

Tre gånger så många dödsfall

I Burkina Faso dödades tre gånger så många barn under de första nio månaderna 2022 jämfört med samma period 2021, enligt siffror från FN.

De allra flesta miste livet efter att ha skottskadats vid attacker mot deras byar eller skadats av sprängämnen som de stridande parterna lämnat efter sig.

Fler än 8 300 skolor har dessutom stängt i de tre hårt drabbade länderna, antingen för att de har blivit utsatta för attacker, eller för att föräldrar inte vågar skicka dit sina barn.

Samtidigt som våldskrisen äger rum är regionen en av världens mest drabbade av klimatförändringarna, med stigande temperaturer och mer oregelbunden nederbörd som orsakat översvämningar.

Sahelområdet i Afrika blev ett av jihadismens snabbast växande fäste efter IS och al-Qaidas bakslag i Mellanöstern. Se hur det blev så i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter IS och al-Qaidas bakslag i Mellanöstern har Sahelområdet i Afrika blivit jihadismens snabbast växande fäste. Se hur det blev så i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.