Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter IS och al-Qaidas bakslag i Mellanöstern har Sahelområdet i Afrika blivit jihadismens snabbast växande fäste. Se hur det blev så i klippet.

Tidslinje: Så växte jihadismen i Sahelområdet

Publicerad

Efter IS och al-Qaidas bakslag i Mellanöstern har Sahelområdet i Afrika blivit jihadismens snabbast växande fäste, men hur blev det så?

I nära tio år har jihadismen växt sig starkare i det så kallade Sahelområdet som sträcker sig strax söder om Sahara och omfattar delar av Senegal, Mauretanien, Niger och Nigeria samt Mali, Burkina Faso, Tchad och Sudan. Massmord, kidnappningar och instabilitet har följt i dess spår, men trots insatser från FN-trupper och specialstyrkor från Frankrike har det inte gått att stoppa utvecklingen.

I Mali och Burkina Faso har missnöjet lett till upprepade militärkupper vilket till slut fick Malis militärregim att söka stöd av ryska legosoldater i Wagnergruppen. Det beskedet fick Frankrikes styrkor att lämna landet.

I november genomförde också Sverige sin sista operation i Mali och flera länder har meddelat att de kommer att lämna området.

Hur blev jihadismen så stark i Sahelområdet? Se Utrikesbyrån: Terror i Sahara från kl 20 i SVT Play eller kl 22 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet