Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är läskigt och farligt” – Hör fd befälhavaren, Marat Gabidullin, berätta om hur det är att vara i Wagnergruppen.

Tidigare befäl: Afrikas ledare tjänar på samarbete med Wagnergruppen

Uppdaterad
Publicerad

Mali är mittpunkt för en växande jihadism i Sahelområdet som internationella styrkor inte lyckats stävja under tio års tid. När militärjuntan förra året bjöd in ryska legosoldater att hjälpa till började västländerna att lämna.

Mali blev det första landet i Sahelområdet att drabbas av den växande jihadismen när grupper som al-Qaida och IS för nästan tio år sedan började flytta fokus från Mellanöstern till Afrika. Så sent som i förra veckan dödades elva personer i en attack utförd av en militant islamistgrupp.

FN:s och Frankrikes försök att stävja våldet har misslyckats och när Malis militärjunta 2021 bjöd in de ryska legosoldaterna i Wagnergruppen att hjälpa till blev det droppen för fransmännen som lämnade landet. Fler västländer har gett samma besked. Den svenska styrkan som finns på plats beräknas lämna i juni nästa år.

Utrikesbyrån

Kontroversiella soldater

Den kontroversiella gruppen har anklagats för massakrer på civila men Marat Gabidullin, tidigare befälthavare i Wagnergruppen, menar att de välkomnas av lokalbefolkningen som vill ha stabilitet. Han säger också att de afrikanska ledarna tjänar på samarbetet med de ryska legosoldaterna.

– Wagnergruppens mål blir inte att bara förstöra fienden utan också att just de ledarna ska sitta kvar vid makten. Det är bättre för dem att ha såna människor omkring sig, människor som har ett intresse av att just de ska sitta i presidentstolen.

Förutsåg inte konsekvenserna

Ryssland har sedan 2015 ingått militära samarbetsavtal med 20 länder i Afrika. Efter invasionen av Ukraina har dessa allianser med Ryssland dock fått oväntade konsekvenser, säger Yvan Guichaoua, Sahelexpert vid University of Kent.

Han menar att beslutet att ta in Wagnergruppen för Malis styre handlade om ren pragmatik.

– Fransmännen satte in några specialstyrkor på marken, sköt några kulor och lämnade sedan. Ryssarna arbetar permanent med armén i byarna och patrullerar. Detta är en sorts militär taktik som befolkningen hoppas ska vara mer effektiv.

Han fortsätter:

-  Men med kriget förändrades vad det betydde att vara allierad med Ryssland, det påverkade andra internationella allianser. Malis styre förutsåg inte den delen så väl, att samarbetet skulle stänga dörren för hjälpen från väst.

Hur blev jihadismen så stark i Sahelområdet? Se Utrikesbyrån: Terror i Sahara från kl 20 i SVT Play eller kl 22 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet