Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två miljoner barn i Jemen riskerar att dö av undernäring. Foto: Niclas Berglund/SVT

FN varnar: ”Kriget i Ukraina ökar hungern i Jemen”

Uppdaterad
Publicerad

Moayn Sultan är åtta månader men väger ändå mindre än när han föddes. För varje dag som han vårdas på sjukhus blir han starkare, och blicken är redan piggare.

När vi kom till sjukhuset grät jag. Vi trodde att han skulle dö. Men nu blir han bättre för varje dag, säger Moayns mormor Umm Radwan Saleh till SVT.

Läkaren Athmar Saleh lindar ett måttband runt Moayns tunna överarm. Bandets ilsket röda färg indikerar att han lider av akut allvarlig undernäring. Ändå går utvecklingen åt rätt håll för pojken, konstaterar hon.

Undernäring ökar

Hit till al Razi-sjukhuset i Jemens huvudstad Aden kommer allt fler barn som är sjuka av undernäring. Det är barn under fem år som drabbas hårdast av bristen på mat, och läkarna på sjukhuset säger att svälten ökat det senaste halvåret.

– Tidigare var svälten mest förekommande på landsbygden. Nu ser vi allt fler fall även inne i Aden, säger Athmar Saleh. 

– Det finns mat. Men människor har inte råd att köpa den mat de behöver, säger hon.

Kriget i Ukraina förvärrar hungern

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att Rysslands invasion av Ukraina kommer att förvärra hungern i Jemen när priserna på bland annat vete, matolja och bränsle drivits upp kraftigt under de drygt två veckor kriget pågått.

Sju år av krig har skapat en av världens värsta humanitära kriser i Jemen. Mer än två miljoner barn i landet behöver behandling för undernäring – och 400 000 barn är så svårt undernärda att de riskerar att dö . FN har kallat Jemen för det farligaste landet i världen för ett barn att växa upp i.

Ukraina stor veteexportör

Samtidigt står Ryssland och Ukraina för 29 procent av världens veteproduktion. Och ett importberoende land som Jemen är känsligt för höjda vetepriser. 

– Den eskalerade konflikten i Ukraina kommer att öka matpriserna i Jemen ännu mer, säger Mohamed Sheikh, chef för World Food Program i Aden till SVT.

I februari tvingades WFP dra in matbiståndet till 8 miljoner människor i Jemen på grund av brist på pengar.

I dagsläget ger organisationen matbistånd till fem miljoner människor. 

– Att skära ned ransoner i Jemen vid den här tidpunkten är att sätta de allra mest sårbaras liv på spel, säger Mohammed Sheikh.

På al Razi-sjukhuset i Aden ljuder barnskrik genom den rosamålade korridoren. Moayn Sultans mamma vårdas även hon för undernäring, och därför är det hans mormor som passar på honom dygnet runt. Familjen kommer från en by utanför huvudstaden Aden.

– Det är inte lätt. Matpriserna har stigit mycket och familjen är stor.  Men just nu mår Moayn bättre och det är det viktigaste, säger Umm Radwan.

Efter tio dagar på sjukhuset har Moayns vikt ökat till 3,2 kilo. Alldeles för litet för ett barn som är åtta månader gammalt, konstaterar mormodern.

– Men nu ler han för första gången igen och hans blick är vaken. Det är en sådan lättnad, säger hon. Ändå finns oron att de kan hamna i samma situation igen. Hälften av Jemens befolkning lider brist på mat och familjen är inte garanterad hjälp när de vänder tillbaka till byn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer