FN:s klimatchef Simon Stiell med COP-ordföranden Sultan al- Jaber i Dubai Foto: Peter Dejong

FN:s klimatchef citerar Yoda ur Star Wars: ”Do or not do. There is no try”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s klimatchef Simon Stiell uppmanade alla länder att leva upp till gamla klimatlöften när COP28 öppnade på förmiddagen. Det duger inte att bara försöka, sa han och citerade filmen Star Wars.

Delegaterna från nästan 200 länder fick också veta att FN har publicerat namnen på alla delegater så att de ska kunna vara tvungna att stå till svars inför hela världens befolkning.

– Ackrediteringarna runt era halsar gör att ni är ansvariga för att leverera åtgärder, både här och hemma, sa Simon Stiell.

Omstridd ordförande

Sultan al-Jaber valdes formellt till ordförande för mötet som den mest kontroversiella någonsin. Han är även chef för det statliga oljebolaget ADNOC i Förenade Arabemiraten, vilket har lett till skoningslös kritik från miljörörelsen och vissa länder. Påståenden om att al-Jaber och UAE ska använda mötet för att sluta nya avtal om fossila bränslen med andra länder tillbakavisade han på onsdagen skarpt som helt falska.

Ordförandens dubbla roller har fått många att tvivla på att det går att enas om mötets kanske känsligaste fråga; att fasa ut alla fossila bränslen inklusive olja och gas.

I sitt öppningstal nämnde al-Jaber fossila bränslen, och det nödvändiga i att ta upp dem i förhandlingarna.

–Vi måste leta efter vägar för att inkludera fossila bränslen. Jag vet att det finns starka åsikter om att ta med formuleringar om fossila bränslen. Jag ber er om flexibilitet för att hitta samsyn för att hålla siktet fast på vår polstjärna, 1,5 grader. Jag ska vara lika fokuserad som en laserstråle, sa Sultan al-Jaber.

al-Jaber lyfte också oljebolagens deltagande i klimatförhandlingarna som något positivt.

–Vi har haft många svåra diskussioner. Men nu har många företag beslutat att ha noll metanutsläpp till 2030, och nettonoll koldioxidutsläpp (i den egna verksamheten) till 2050 för första gången. Jag är glad att de har klivit på den här omvälvande resan. De har tagit ledartröjan, så att fler kan följa efter.

Vad händer med klimatet i framtiden? Hur ska vi lösa klimatkrisen? Vilka platser i världen är mest sårbara? Här anmäler du dig till SVT:s klimatbrev för senaste nytt om klimatförändringarna och dess konsekvenser, i din mejl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.