FOI har analyserat texten som den utpekade skytten publicerade i samband med dådet och har hittat stora likheter med Breivik. Foto: TT

FOI om misstänkte skytten i Christchurch: ”Aldrig sett någon som är så lik Breivik”

Uppdaterad
Publicerad

Arg, orädd och målmedveten. Brenton Tarrant. 28, som misstänks för terrordådet i Christchurch har en personlighet som är nästintill identisk med Anders Behring Breivik. Det visar FOI:s analys av den text han publicerade i samband med dådet.
– Jag har aldrig sett någon som är så lik Breivik, av dem vi testat, säger Lisa Kaati på FOI, till SVT:s Veckans brott.

28-årige Brenton Tarrant, som greps misstänkt för attackerna mot två moskéer, lämnade efter sig en skrift på 74 sidor där han förklarar sina motiv. SVT:s Veckans brott har bett Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att analysera texten i ett nytt verktyg kallat PRAT, profile risk assessment tool. Verktyget använder gärningsmannens egna ord för att ta fram grafer på deras personlighet, självbild och känslotillstånd.

– Jag har aldrig sett någon som är så lik Breivik, av dem vi testat. Det stämmer överens på alla parametrar. 28-åringen har samma syn, vill försvara sin etnicitet och uppger sig vara beredd att dö för det, säger Lisa Kaati, forskare på FOI.

Slående likheter oavsett ideologi

PRAT är till för att försöka identifiera riskpersoner innan de slår till, genom att både jämföra dem med tidigare gärningsmän och en normalgrupp på omkring 30 000 personer. Verktyget har använts på flera välkända gärningsmän, från såväl den våldsbejakande islamistiska miljön som den högerextrema vit makt-miljön.

Resultatet av jämförelserna visar att gärningsmännen, oavsett ytterkant, har stora likheter sinsemellan när det gäller exempelvis beslutsamhet, narcissism och avsaknad av empati.

Den nu gripne 28-åringen hyllar i sin text den norske terroristen Anders Behring Breivik, amerikanen Dylann Roof som 2015 attackerade en kyrka i USA och den svenske skolmördaren Anton Lundin Pettersson.

Uppvisar många alarmerande varningssignaler

Nu kan SVT:s Veckans brott visa att 28-åringens text visar att både 28-åringens person och hans tankevärld uppvisar många alarmerande varningssignaler och mycket stora likheter med tidigare gärningsmän, framför allt med Breivik:

  • Vilja att döda, och användande av maktspråk: Mycket höga värden, som är identiska med Breiviks.
  • Känsloläge: 28-åringen uppvisar mycket ilska, ledsamhet och negativa känslor – mer än Breivik.
  • Hur man skriver om ”vi och dem”, vänner och om sig själv: 28-åringen gör en tydlig uppdelning i ”vi och dem” precis som Breivik, men skriver ovanligt lite om vänner och om sig själv.
  • Personlighet: 28-åringen har i stort sett samma värden i målmedvetenhet och i att vara introvert. 28-åringen har dock tendens att kunna vara mer gå på-ig och framåt, jämfört med Breivik. Dessutom har han en mycket låg grad av vänlighet och verkar orädd. Låg rädsla och hög målmedvetenhet är också en varningssignal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet