Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomi Rask vid Helsingfors räddningstjänst höll i samband med landets Natoansökan en pressvisning i en av Finlands modernaste skyddsrum. Foto: Reuters

Följ med ner i Finlands modernaste mega-skyddsrum

Publicerad

Under Helsingfors ligger ett av hundratals skyddsrum som vid ett anfall kan ge skydd till hela huvudstadens befolkning. Byggt 2003 är det ovanligt nytt och fräscht och bakom sprängdörrarna spelas här innebandy under ljusrören.

– Konstruktionen är den samma som förut, men det är renare här. Anledningen är den dubbla användningen, säger Tomi Rask, vid Helsingfors räddningstjänst.

25 meter under marken finns ett underjordiskt system av skyddsrum ihopkopplade under huvudstaden.

I Helsingfors bor en fjärdedel av landets befolkning och här har man inte tagit några risker. I skyddsrummen finns plats för var enda en av Helsingfors cirka 600 000 invånare.

Oron för grannen i öst är inget nytt för Finland, men med en inskickad Nato-ansökan har risken ökat för att spänningen ska stiga längs den långa gränsen.

– Det är omöjligt att veta till 100 procent vilka vapenkrafter skyddsrummen kan motstå, men det är beräknat efter den högsta nivån av skydd, säger Tomi Rask, planeringschef vid Helsingfors räddningstjänst.

Följ med ner i det ”nybyggda” skyddsrummet under centrala Helsingfors i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.