Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flechetterna är ett närstridsvapen och då vet man vem man skjuter på”, säger Ove Bring. Foto: SVT/Alessio Mamo/The Guardian

Folkrättsexperten om flechetter: ”Ett inhumant vapen”

Uppdaterad
Publicerad

Ove Bring, folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt, ser allvarligt på uppgifterna om att så kallade flechetter, små metallpilar, hittats inuti civilas kroppar i Ukraina.

– Det är en vapenkategori som anses vara extremt inhuman, säger han till SVT Nyheter.

Flechetterna ska ha hittats av ukrainska läkare i Butja när man undersökte de döda i stadens massgravar, rapporterade The Guardian på söndagen.

Ove Bring försökte tillsammans med en delegation från Sverige på 70-och 80-talet förbjuda användningen av flechetter i krig. Detta under vapenkonferensen i Genève.

Kriget i Ukraina

– Vi argumenterade då, och andra som stödde oss, att flechetter var ett onödigt inhumant vapen som i sig skulle vara förbjudet enligt Sankt Petersburgsdeklarationen från 1868, ett av de första dokumenten om krigets lagar, säger han.

En metallpil som ska ha hittats i en av kropparna i Butja. Foto: Alessio Mamo/The Guardian

Inte förbjudet

Men så blev det inte. Det finns idag inget specifikt förbud mot att använda flechetter.

– Däremot finns det i internationell rätt ett allmänt förbud mot vapen som skapar onödigt lidande och överflödig skada. Man skulle kunna säga att flechetter tillhör den kategorin, säger Ove Bring.

Han betonar att det är ett brott i sig att attackera civila.

– Det förefaller så att de används mot civilpersoner och det är det primära brottet mot de folkrättsliga reglerna. Civila ska inte utsättas för attacker, varken av flechetter eller andra vapen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för mycket obehagliga bilder. Foto: Emil Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet