Foto: TT

Polisen slog tillbaka i kaotiskt Hamburg

Uppdaterad
Publicerad

Strax före midnatt under G20-mötets första dag gick polisen in med en större insats mot våldsamma demonstranter i Hamburg. Nu har omkring 200 poliser skadats och 100 personer har gripits.

– Det här handlar inte längre om protester, utan om en våldsorgie, säger polisens talesperson Timo Zill till tv-kanalen NTV.

Den tyska polisen som under tidig fredagskväll varit förhållandevis avvaktande började närmare midnatt att rensa gatorna med full kraft, rapporterade flera medier.

Polisen körde in mot folkmassan med kravallfordon och använde vattenkanoner och tårgas.

G20-mötet i Hamburg

Bilder visade brinnande barrikader av bråte på flera ställen längs Schulterblatt, huvudgata i stadsdelen Sternschanze, och hur svart rök bolmade upp mellan husen. Mängder av svartklädda personer befann sig på platsen.

På Twitter uppmanade polisen folk som inte var inblandade i protesterna att hålla sig borta från Schulterblatt.

Foto: TT

Tände eld på bilar

Polisens talesman Timo Zill säger till tv-kanalen NTV att polisen utgår från att det finns ungefär 1.500 demonstranter som har tänt eld på bilar och krossat rutor till butiker. Elva demonstranter uppges vara allvarligt skadade, efter att ha fallit från en mur.

Vid 23-tiden visade tv-bilder från Reuters visar hur Hamburgs poliskår kör kravallfordon mot de våldsamma demonstrationerna.

En polis ska ha skjutit ett varningskott efter att ha blivit angripen av flera demonstranter, skriver Hamburgpolisen på twitter. Vid midnatt twittrade polisen att ”de första brinnande barrikaderna har tagits bort” och att insatsen fortsätter framåt.

Insatsen fortsätter ”kvarter för kvarter” och kraftigt beväpnad polis rör sig långsamt framåt, skriver Die Zeit. Man befarar att gatsten har tagits upp på hustaken och att molotovcocktails förbereds för att användas mot de framryckande poliserna, skriver tidningen.

– Stämningen i kvarteret är väldigt aggressiv. Det handlar inte längre om en protest, utan om våldsorgier, säger Timo Zill till NTV.

Våldsamma protester i St:Pauli

Sedan ett par timmar tillbaka har flera hundra poliser bemött ett stort antal demonstranter i stadsdelen St:Pauli. Demonstranter har satt upp barrikader som de tänt eld på Polisen uppges använda vattenkanoner.

Denna nya demonstration går under namnet ”Revolutionär anti-G20-demonstration”.

– Det här är galet. Jag tror inte mina ögon. De har ett sådant vackert land och de förstör det, sade ögonvittnet Mohammad Halabi, som flytt Syrien för Tyskland för 1,5 år sedan, till nyhetsbyrån Reuters.

Tidningen Die Zeits reporter på plats rapporterar att boende i området försöker övertala demonstranterna att sluta ta gatstenar. Några har till och med tagit tillbaka stenar och lagt dem på rätt plats.

Hamburgpolisen gick kl 20:27 ut med ett twittermeddelande på engelska, där de uppmanade fredliga demonstranter att hålla sig borta från upploppsmakarna.

Foto: SVT Grafik

83 personer gripna enligt polisen

Antalet skadade poliser vid G20-mötet har stigit till 200. Enligt tidningen Hamburger Abendblatt har området Schanzenviertel i staden under lördagsmorgonen beskrivits som ett ”slagfält” efter de senaste kravallerna då ytterligare 13 personer greps.

Totalt har omkring 100 personer gripits sedan demonstrationerna började i torsdags.

Elva personer skadades allvarligt vid en konfrontation mellan polis och demonstranter i förmiddags. Det var när demonstranterna försökte ta sig över en mur som ett galler brast under tyngden av människomassan och de störtade fyra meter, uppger räddningstjänsten. En polis ska också ha fått allvarliga skallskador efter att ha fått sin hjälm krossad tidigare idag.

Hur många demonstranter som skadats är oklart.

Merkel fördömer våldsamheterna

Samtidigt fördömer förbundskansler Angela Merkel våldsamheterna och kallar dem oacceptabla.

– Jag ger säkerhetsstyrkorna som tjänstgör mitt fulla stöd. Det är ett hårt jobb och vi är väldigt tacksamma.

Melania Trump stannade inne

USA:s första dam Melania Trump avstod tidigare idag från att gå ut från huset där hon bor, på grund av säkerhetsläget.

Säkerheten på G20-mötet, där världens politiska höjdare befinner sig, är rigorös. Omkring 20.000 poliser har kallats in och helikoptrar och drönare ska övervaka protesterna. En tillfällig arrestlokal har satts upp, med kapacitet för 400 gripna.

Hamburgpolisen var förstärkt sedan tidigare, även med personal från grannlandet Österrike. De 20.000 poliser som hittills blivit inkallade, är alltså inte tillräckligt enligt Hamburgpolisen.

Demonstrationerna började igår

Våldsamheterna började i torsdags.

– Vi hade en demonstration med 12.000 personer som inleddes i går kväll klockan sju, däribland tusen personer som vi kallar Svarta blocket, som hade maskerat sig, säger en talesperson för polisen i Hamburg till TT.

Många var maskerade och våldsamheter bröt ut när polisen uppmanade de svartklädda att ta av sig maskerna. 

Rutor till affärer krossades och bråte sattes i brand. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra den våldsamma delen av demonstrationen. Flera personer greps. 

LÄS MER: TV: Zombie-protest mot G20-möte i Hamburg

Kapitalistiskt system

Hamburg vill till varje pris undvika en repris av sammandrabbningarna vid G8-mötet i italienska Genua 2001, då en demonstrant sköts ihjäl av polisen, eller våldsamheterna 2015 i Frankfurt då Europeiska centralbanken (ECB) skulle öppna sitt huvudkontor.

Omkring 30 olika demonstrationer har fått tillstånd att inta gatorna under mötet. 

– Krig, klimatförändringar och exploatering är resultatet av ett kapitalistiskt system som G20-länderna står för, och som 20.000 poliser är här för att försvara, säger demonstranten Georg Ismail till nyhetsbyrån AFP. 

Uppemot 100.000 demonstranter väntas till Hamburg inför och under G20-mötet, som pågår i dag och i morgon.

LÄS MER: Trump till Ryssland: Sluta med fientligheten mot Ukraina

G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7–8 juli.

De permanenta medlemmarna är: Sydafrika, Kanada, Mexiko, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudiarabien, Ryssland, Turkiet, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien, USA och EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemsländerna.

Källor: Globalis, g20.org, Ritzau

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

G20-mötet i Hamburg

Mer i ämnet