Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto: TT arkiv

Duterte för krig mot knarklangarna – är själv ”missbrukare”

Uppdaterad
Publicerad

Filippinernas omstridde president Rodrigo Duterte är mest känd för sitt krig mot knarket. Så när det nu uppstått en diskussion om att han ”missbrukat” det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl väcker det både uppseende och oro.

Politikerkollegor manar Duterte att lägga korten på bordet.

– För att få slut på spekulationerna vore det bra om hans läkare förklarar hur han hanterar smärtan, säger Carlos Zarate, kongressledamot och politiskt allierad med presidenten.

Filippinernas blodiga drogkrig

Smärtlindring

Duterte sade nyligen att han tidigare tagit fentanyl för att lindra plågorna efter de motorcykel-olyckor han varit inblandad i. Enligt honom själv fick läkarna honom att sluta eftersom han ”missbrukat drogen” genom att ta mer än de plåster med substansen han fått utskrivna.

Själv förnekar Duterte att han är eller har varit drogberoende. Han medger däremot att han använder fentanyl som smärtlindring, bland annat för migrän.

Fentanyl är ett smärtstillande läkemedel som kan vara tiotals gånger så kraftfullt som heroin och morfin. Det kan injiceras eller tas som plåster eller nässprej. Missbruk av läkemedlet är relativt vanligt och innebär stor risk för dödliga överdoser.

Läs mer: Dutertes drogkrig

Duterte är 71 år, och därmed Filippinernas hittills äldste president. Han har sedan tillträdet tidigare i år blivit omtalad i hela världen för sin hårda attityd till knarket. Senast hävdade han att han under sin tid som borgmästare i Davao brukade åka runt på motorcykel och personligen döda narkotikahandlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet