Trots stora protester och allmänt missnöje efter avslöjandet, tror inte isländska Harpa Stefánsdóttir att politikerna i filmen kommer att avgå. Foto: Privat/RUV

Isländska Harpa Stefánsdóttir om skandalen: ”Föraktet mot kvinnor och minoriteter är chockerande”

Publicerad

På Island reagerar allmänheten efter att sex ledande politiker hånat och uttryckt sig sexistiskt om sina kvinnliga kollegor under en kväll på krogen. Under helgen protesterade människor utanför alltingshuset – för att få politikerna i filmen att avgå.
– Människor är extremt arga, chockade och besvikna. Det är ofattbart, säger Harpa Stefánsdóttir, som bor i huvudstaden Reykjavik.

Under helgen valde hundratals personer att protestera mot de politiker som är med i en hemlig inspelning där de hörs fälla grova och nedsättande kommentarer om kvinnliga politiker. Demonstranterna krävde samtliga sex politikers avgång.

Sanna Magdalena Mörtudóttir, ledamot i Reykjaviks stadsfullmäktige, var en av talarna på manifestationen.

– Jag vill att alla ska höras, alla utom de arroganta, mäktiga, vita medelklassmän som alltför länge har tillåtits styra i vårt samhälle, sa hon från scen.

”Chockade över vad de hört”

Gunnhildur Lily Magnusdottir, docent i statsvetenskap vid Malmö universitet, anser att det rör sig om personliga attacker mot flera kvinnliga ledamöter.

– Männen har kommenterat kvinnor från olika partier och deras utseende på ett mycket olämpligt sätt, säger hon till Dagens Nyheter.

En chock, både för den isländska befolkningen, men också för politikerna i alltinget. Så väljer Gunnhildur Lily Magnusdottir att beskriva händelsen.

– Island toppar listan över världens mest jämställda länder och ändå hör man dessa superkonservativa och hemska uttalanden. Både statsministern och presidenten har uttalat sig och sagt att de är chockade över det de hört.

”Det är diskriminering”

Men det är inte bara politiker och statsvetare som upprörts över det grova språkbruket på filmen. Även isländska medborgare har reagerat.

Reykjkavikbon Harpa Stefánsdóttir, 35, kunde själv inte delta i manifestationen, men bekräftar Gunnhildur Lily Magnusdottirs beskrivning att det isländska folket befinner sig i chock av politikernas dialog i den tre timmar långa filmen.

– Föraktet mot kvinnor och minoriteter som man hör på filmen är chockerande. Det är inte bara några kommentarer ett gäng kompisar säger på fyllan, utan systematisk sexism och diskriminering, säger hon.

Islänningen Thorgrimur Kari Snaevarr medverkade själv på manifestationen, och för honom är det en självklarhet varför han valde att göra så.

– Som de flesta andra är jag upprörd över ledamöternas nedlåtande kommentarer om kvinnor och andra, säger han.

Tack vare metoo

Reykjkavikbon Harpa Stefánsdóttir tror inte att att filmen hade fått lika mycket uppmärksamhet om det inte vore för metoo-rörelsen.

– Jag tror faktiskt inte att deras uttalanden hade blivit en lika stor grej om man backar några år. Mycket beror nog på metoo-rörelsen och den ökade medvetenheten om sexism i vårt samhälle, säger Stefánsdottir och fortsätter:

– Det är inte ”bara” gråhåriga män i kostym som sitter på en bar och skriker, utan kända politiker. Det får vi faktiskt inte glömma bort, säger Harpa Stefánsdóttir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer