Islands tidigare statsminister och före detta partiledare för Framstegspartiet, Sigmundir Davíð Gunnlaugsson. Foto: TT

Isländska politiker hånade kvinnliga kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Islands tidigare statsminister, den skandalomsusade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, har återigen hamnat i blåsväder. Den här gången efter en krogkväll med fem andra politiker. I en hemlig inspelning hörs de fälla grova och nedsättande kommentarer om kvinnliga politiker. Bland annat hånar de aktivisten Freya Haraldsdottir som har en funktionsnedsättning – något som lett till stora protester på Island.

Hon är inte bra, hon är en riktig apa. Hon kan ingenting, säger en isländsk politiker om sin kvinnliga kollega i filmen.

Politikerna spelades in i hemlighet under ett besök på en bar i centrala Reykjavik den 20 november av en man som blev ”chockad av deras språk”. På krogen fanns totalt sex parlamentsledamöter från de två mittenpartierna Mittenpartiet och Folkets parti. Den mest kända är Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som avgick som statsminister 2016 efter avslöjandena om skatteplanering, skriver BBC.

Inte första gången

Det är inte första gången som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hamnat i hetluften. 2016 intervjuades han av Uppdrag granskning med anledning av Panamapapperen. När han fick frågor om det reste han sig upp under intervjun och gick.

I filmen som tidningen Stundin publicerat på sin sajt pratar politikerna om flera kvinnliga kollegor. En av politikerna anser att en av kvinnorna inte har någon chans i kommande val eftersom hon inte är lika ”het” längre och en annan kallar de för ”byråkratkärring”.

Gjorde sälljud

Uttalandet som rivit upp mest känslor på Island handlar om ex-politikern och aktivisten Freya Haraldsdottir som har en funktionsnedsättning. När politikerna pratar om henne i filmen gör de samtidigt sälljud. Flera av de närvarande politikerna har bett om ursäkt för sina kommentarer och menar att de sa det på ett ”skämtsamt sätt”, rapporterar BBC.

Men på Facebook skriver Haraldsdottir att hon ”endast godtar en personlig ursäkt” från sina tidigare kollegor.

Filmen har väckt stort engagemang på Island – så pass mycket att hundratals personer protesterade mot politikernas uppförande utanför alltingshuset, Islands parlament, under helgen, skriver BBC.

Påverkar alltinget

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir sa till den statliga tv-kanalen RÚV att politikernas nedlåtande kommentarer kan påverka arbetet i alltinget framöver.

Enligt statsministern är det ”sorgligt att parlamentariker uttalar sig om kvinnor på det sättet”, skriver Stundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer