Forskare: Föräldralösa barn har blivit hårdvaluta i lägren

Uppdaterad
Publicerad

Barn har blivit hårdvaluta för olika aktörer i lägren i norra Syrien. Extremistiska kvinnor vägrar släppa ifrån sig föräldralösa barn som de får betalt av IS för att ta hand om, enligt terrorforskaren Vera Mironova på Harvard University.

– Ett gäng ”normalare” kvinnor kämpade för att få loss några tjetjenska barn. Det blev slagsmål med järnrör, berättar hon. 

Lägerbarnen utnyttjas även på andra sätt, bland annat som ett slags förhandlingsmedel i olika processer kring kvinnor som ska återvända till sina hemländer. Samtidigt har många föräldrar resignerat inför det faktum att de själva inte kommer att kunna återvända och väljer att låta barnen åka hem.

– Föräldrarna tänker att ”vi kommer ändå att dö här, så låt oss åtminstone skicka hem barnen”, säger Vera Mironova.

Missa inte ”Hem till Sverige”, avsnitt 10 av 15 av Utrikesbyrån som publiceras tisdagar 19.00 på SVT Play. Det sänds också i  SVT2 kl 21:45.

Programledare: Johan Ripås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.