I Madrid kommer en ny förbudsskylt att införas. Tanken är att få män att sluta ”manspreada”. Foto: TT/EMT

Förbudsskyltar mot ”manspreading” sätts upp i Madrid

Publicerad

Män som sitter med benen brett isär, så kallad ”manspreading” har länge vållat besvär bland annat på tunnelbanan och bussar runt om i världen. Nu tacklar Madrids kollektivtrafik problemet med förbudskyltar.

Fenomenet ”manspreading” har under en lång tid debatterats flitigt i sociala medier och det har även rapporterats om problematiken med att män, genom att sitta bredbent, frekvent tar upp onödigt mycket plats i till exempel kollektivtrafikens gemensamma utrymmen.

LÄS MER: Snart slut på skrevandet i SVT-soffan?

”Manspreading” syftar till att män sitter med benen så brett isär att andra personer måste flytta på sig eller inte får plats på sätena bredvid. I Madrid har nu företaget EMT, som sköter stadstrafiken, valt att ta itu med problemet, skriver The Guardian.

Ny förbudsskylt

EMT kommer att sätta upp skyltar i kollektivtrafiken som ska påminna passagerare om att ömsesidig respekt råder i det gemensamma utrymmet på bussar. Skylten visar en röd manlig figur som sitter med benen så brett isär att han tar upp sätet till höger om sig.

Idén att göra en förbudskylt dök upp efter ett samarbete mellan EMT och två andra aktörer, avdelningen för jämställdhet inom Madrids statsråd och det feministiska kollektivet Microrrelatos Feministas.

Namninsamling pågår

Microrrelatos Feministas har lanserat en namninsamling online där över 11.500 personer redan skrivit under. Deras budskap är som följer: ”All kollektivtrafik har skyltar som förklarar att det i det gemensamma utrymmet ska ge extra plats åt gravida, barnvagnar, äldre samt personer med funktionsvariationer, men det finns något som påverkar alla i stort sett varje gång vi åker kollektivt: manspreading.”

LÄS MER: Det kan vara synd om den som skrevar

Runt om i världen har liknande initiativ som det i Madrid synts. Bland annat i New Yorks tunnelbanesystem där kampanjen ”Dude, stop the spread please. It's a space issue” för tre år sedan angrep problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.